En efecte, es modificarà el Codi de procediment civil “per tal de suprimir la vista oral en cas de rebel·lia processal del defenent en situacions de desnonament”. Com ha explicat la ministra, normalment quan hi ha rebel·lia, l’ocupant de l’habitatge desnonat ja l’ha deixat. Però la llei obliga a fer una vista oral, allargant així el procés per tal que el propietari pugui recuperar l’immoble i el pugui tornar a posar, si escau, al mercat. Tot plegat, en la situació actual “es retarda molt el procediment i no té cap sentit”, perquè el desnonat ja no hi és i només hi ha damunt la taula prova documental.
De les cinc mesures, aquesta és la que realment potser més ajudarà a agilitar. L’altra és la modificació de la Llei qualificada de la Justícia que regula la composició de sales en el Tribunal Superior. Fins ara només en el cas del Tribunal de Corts estava previst que poguessin ascendir puntualment batlles per supòsits d’incompatibilitats, incapacitats temporals o altres situacions, com pot ser que en cas de jubilacions, com les que hi ha hagut o hi haurà, no es trobin recanvis de forma accelerada.
Així, es preveuen situacions en què els magistrats que puguin fer sala o siguin batlles o siguin magistrats jubilats, substituts, emèrits o, puntualment, d’estats veïns -França o Espanya- que hagin passat els respectius concursos de mèrits. “Aquesta mesura ajuda a agilitar l’activitat judicial perquè com més magistrats hi hagi, més sales es poden composar i més vistes orals es poden celebrar”, ha destacat Molné, que també ha posat en relleu que entre els canvis previstos es preveu “la millora del mecanisme del batlle i el magistrat substitut perquè sigui més operatiu i més garantista”.
EL PERMÍS DE CONDUIR
Un altre canvi que també inclou aquesta mini llei òmnibus judicial té a veure amb el Codi penal i el Codi de procediment. Poca broma. Resulta que a partir d’ara quedarà per escrit que la policia pot retenir el permís de conduir en el cas d’una infracció de trànsit. Fins ara només estava regulada la retirada en el cas que hi hagués un accident. Llavors, allò que s’ha estat fent fins ara de retirar el carnet arran d’una alcoholèmia, filant prim no és legal. Cert és, ha recordat la ministra, que com que són expedients ràpids, de seguida es passa el cas a la Justícia i a partir d’aquell moment la retenció és judicial i ja està emparada. Més si hi ha una condemna.
Els cinc canvis tenen a veure amb la composició de sala al Tribunal Superior, la substitució del fiscal general, els terminis de notificació en l’expedient electrònic encara no vigent, l’anul·lació de la vista oral en els casos de desnonament amb rebel·lia processal dels defenent i la regulació de la retenció del carnet
I encara dues modificacions més. Una que tampoc s’havia previst mai. Què passa si el fiscal general de l’Estat es posa de baixa o pel que sigui no està present o la seva plaça resta vacant? Fins ara la Llei del ministeri fiscal deixa clar que tot emana del fiscal general. “La llei actualment no preveu un sistema de substitució àgil, eficaç i garantista del ministeri fiscal.” En la petita llei òmnibus judicial s’estableix que si falta el fiscal general el fiscal adjunt en actiu de més antiguitat assumeix les funcions de manera transitòria i amb un complement salarial proporcionat.
Finalment, el darrer dels canvis té a veure amb quelcom que no està encara vigent, l’expedient electrònic. Ester Molné ha recordat que aquest sistema que entra en vigor al febrer preveia que les notificacions es donin per realitzades al cap de cinc dies encara que l’advocat no hagi obert el document. Es donava un termini de temps “per donar més garantia a les parts i als advocats, però en determinades resolucions com ara detencions il·legals o ‘habeas corpus’” s’ha decidit reduir els terminis.
D’aquesta manera, quan es tracti d’un procediment d’‘habeas corpus’ -per fer-ho fàcil, una demanda d’alliberament exprés d’una persona privada de llibertat- el termini es rebaixarà de cinc dies a un de sol i quan es tracti de procediment on també estigui en joc la llibertat de les persones però sense tanta celeritat com la relativa als ‘habeas corpus’ el temps de notificació es passarà de cinc dies a dos. Aquests terminis, cal que quedi clar, encara no són operatius perquè tenen a veure amb l’expedient electrònic. La previsió és que d’aquí al febrer la qüestió estigui resolta.
CORRUPCIÓ PRIVADA I CODI DE PROCEDIMENT PENAL
La ministra de Justícia i Interior preveu tenir embastats a final d’aquest any els canvis necessaris al Codi penal per homologar la responsabilitat penal de les persones jurídiques i per tipificar la corrupció en el sector privat. Una vegada estigui això fet, que és necessari per complir amb els estàndards internacionals i el compliment del conveni de Mèrida, el departament liderat per Ester Molné es focalitzarà de totes totes en l’elaboració del Codi de procediment penal que a parer de la ministra ha de contribuir de forma decisiva a accelerar la Justícia andorrana. “Hi estem treballant.” I la previsió és tenir-lo durant el 2025, “més al final que al principi”.