Miquel ha explicat que “no hi ha cap element avui que ens digui que entre el 2008 i el 2011”, en relació per exemple amb l’operativa de l’empresari Rafael Pallardó, “havíem d’haver vist no se què”. L’ex-CEO de BPA ha recordat que el que es jutja és el que hi havia en aquella època. I que no es pot exigir que s’hagués fet llavors amb la informació de què es disposa al 2021. Amb tot, segons el bancari, hi ha actuacions que ara es podrien fer per mirar d’afinar les mesures de control que tampoc no estarien a l’abast d’una entitat bancària, ja que “l’ambició” d’un banc no és investigar els clients des d’un prisma policial.
S’espera que a través de la reclamació patrimonial en curs que hi ha contra el Banc d’Espanya per la intervenció de Banco Madrid, la filial espanyola de BPA, i que promouen alguns dels principals accionistes de les entitats en el seu moment, s’espera obtenir nova informació que aporti elements per aclarir el cas
L’ex-CEO de BPA ha explicat que en referència a les operatives dels casos ‘Emperador’, ‘Petrov’ i ‘Veneçuela’ o ‘PDVSA’ citats en la ‘notice’ del FinCEN “la diligència va ser correcta, honesta”, més encara situada en el temps. Les mesures que es van aplicar al seu dia “va permetre identificar tot allò que era identificable” en el seu moment. Per exemple, els anys que Pallardó va ser client de BPA amb un nivell d’intercanvi d’efectiu molt notable no havia esclatat encara el ‘cas Emperador’.
Per tant, ha vingut a dir Miquel, en moltes ocasions, des de l’acusació, “s’estan demanant coses impossibles” atès que entre el 2008 i el 2011 es va actuar tenint en compte les dades i la informació que hi havia en aquell moment i no pas amb tots els detalls que es poden arribar a tenir actualment, deu anys després que es tallés l’operativa a l’empresari valencià establert a Barcelona.
El principal processat en la causa general del ‘cas BPA’ ha mostrat també la seva relativa sorpresa pel fet que el FinCEN emetés aquella nota que va originar la intervenció de BPA atès que “cap de les operacions va implicar corresponsals en dòlars”. Alhora, ha lamentat que Andorra no informés que els tres casos ja estaven sent investigats des de feia temps i “el banc col·laborava amb l’autoritat judicial en la mesura de tot allò que estava sent requerit”.
Joan Pau Miquel ha explicat que s’ha sol·licitat a les autoritats americanes més informació en relació a la seva actuació però no hi ha hagut manera d’obtenir-la. Ben al contrari, el FinCEN va deixar sense efecte la ‘notice’ i es va rentar les mans. Ara, ha dit el bancari, espera que a través de la reclamació patrimonial en curs que hi ha contra el Banc d’Espanya per la intervenció de Banco Madrid, la filial espanyola de BPA, i que promouen alguns dels principals accionistes de les entitats en el seu moment, s’espera obtenir nova informació que aporti elements per aclarir el cas.