La Batllia posa en marxa la investigació efectiva de la suposada fallida delictiva de Buiques

Les autoritats judicials han trigat més de dos anys a prendre declaració -sense aconseguir-ho- a qui havia estat una notable constructora del país, que hauria “desviat” una part important de la seva operativa cap a Byld

L'històric logotip de la que va ser una notable constructora.

Més de dos anys ha trigat la Batllia a iniciar les diligències efectives d’instruccions en relació a la querella criminal interposada contra Construccions Buiques i que considera que la fallida d’aquesta notable constructora del país hauria estat delictiva. Perquè s’hauria, sempre suposadament, simulat. De fet, es considera que bona part de l’operativa de Buiques s’hauria suposadament “desviat” cap a una altra empresa, Byld, que tampoc no passaria per moments àlgids.

Com a mínima una creditora de Buiques -el passiu de la constructora podria arribar als 7,5 milions d’euros- hauria interposat a final del 2021 una querella criminal per fallida delictiva i administració deslleial contra la constructora, els seus responsables i l’empresa que, aparentment, l’hauria succeït. Encara que hi ha mig centenar de creditors i un notable malestar amb Buiques finalment cap altre industrial s’hauria afegit a la querella impulsada per una altra empresa del sector del país.

La Batllia ja investiga Buiques i la seva successora per fallida delictiva

Tot just dos anys i mig després d’haver-se interposat la querella, la batlle que instrueix el cas, és a dir, la responsable judicial que investiga què hi ha darrere de la fallida de Buiques, hauria acordat prendre declaració a qui va ser el soci de la constructora durant molts anys, el ‘patriarca’ d’una nissaga que hauria tingut continuïtat a Byld. Jurídicament, s’hauria fet els passos necessaris per mirar d’evitar les connexions. Però la tasca d’aquells que denuncien una operativa fraudulenta justament passa per demostrar les vinculacions.

Industrials afectats per la fallida de Buiques temen un alçament de béns

Sia com vulgui, la primera de les declaracions, que s’hauria hagut de fer per videoconferència perquè l’antic màxim responsable de Buiques ja fa temps que torna a viure a Portugal, s’hauria negat a declarar. En no massa dies, s’hauria de citar per poder interrogar els dos fills d’aquell empresari jubilat, que en principi, com a mínim haurien estat empleats de la constructora -i les parts hauran d’acreditar si quelcom més- i serien els impulsors de Byld.

Mig centenar de creditors i 7,5 milions de passiu en la fallida de Construccions Buiques

La sospita és que s’hauria deixat morir Buiques per poder centrar-se en Byld. Que suposadament hi hauria hagut un desviament comptable de la primera cap a la segona. Aparentment, suposadament, hi hauria hagut feines que estaven encarregades a Buiques que hauria acabat assumir Byld o que aquesta darrera s’hauria subrogat en la posició de la primera o equips, maquinària i vehicles de Buiques, degudament retolats, s’haurien incorporat en el parc mòbil i tecnològic de la segona sense cap cost aparent. En tot cas, tot això és el que investiga la Batllia.