Una de les dues oficines judicials que hi ha al Principat especialitzades en delictes econòmics és la que té damunt la taula una querella interposada pels antics propietaris i accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA), que són també els que van denunciar la maniobra dels CoCo’s, que va suposar una plusvàlua a favor de JC Flowers a partir de la creació dels esmentats bons. La querella que ara s’instrueix ja va ser admesa a tràmit al seu dia i implica els propietaris de Vall Banc, responsables de l’auditora Ernst & Young i els dos darrers directors generals de l’AFA.
La clau de volta de la querella, segons que ha pogut saber l’Altaveu, rau en el fet que Vall Banc reconeix en els seus comptes i en la documentació interna que els sustenten, valoracions dels actius aconseguits a través de l’endós inicial dels bons molt més elevades del que inicialment es deia. Vall Banc arriba a reconèixer que adquireix els CoCo’s que al seu dia l’AREB va quantificar en 70 milions per només 15, en xifres rodones, i això fa que el valor net del negoci s’enfili fins als 116 milions d’euros.
Tota aquesta operació que va instrumentalitzar l’administració per crear Vall Banc i que se’l quedés, en aquest cas, i inicialment, JC Flowers, va ser qüestionada judicialment també a través d’una querella que denuncia des d’administració deslleial a prevaricació. Encara que inicialment la Batllia es va negar a investigar el tripijoc hagut al tomb dels CoCo’s, el Tribunal de Corts va obligar l’òrgan jurisdiccional d’instrucció a admetre la querella i a analitzar els fets que en ella s’hi descriuen.
Vall Banc ha anat aprovant i publicitant els seus comptes com si tal cosa, com si res hagués passat. Però, segons la querella que acusa els propietaris de Vall Banc i responsables d’Ernst & Young i l’AFA de falsejament de comptes, tant o més greu és que ni l’auditor extern ni el supervisor financer no hagin fet cap referència a una situació que, s’explica, podria arribar a comprometre molt greument la solvència del banc, a banda que en no fer-se cap referència a la situació dels bons convertibles i les accions judicials que hi ha al seu tomb no s’està donant una imatge fidel del patrimoni de l’empresa.
I de garantir que els comptes reflecteixen la imatge real del banc en són responsables tant l’auditor com l’AFA. La querella recorda que en cap dels informes d’auditoria no es fa cap nota ni cap remarca ni res que se li assembli sobre la situació. I tampoc l’AFA, que dóna per bones les auditories d’Ernst & Young, fa cap referència a un fet que els querellants consideren del tot rellevants per ser tinguts en compte. De moment, qui ha tingut en compte que tot plegat pot ser delictiu és la Batllia. Com a mínim ha admès estudiar-ho.