El 3 de febrer s’implementa l’expedient judicial electrònic (EJE). Tots els recursos i apel·lacions que s’hagin de formalitzar a partir d’ara contra decisions que es vagin adoptant els propers dies, ja s’hauran d’anar ventilant a partir del nou procediment electrònic. Els òrgans judicials i tots els seus treballadors ja fa un temps que, a priori, s’estan preparant per al canvi. Però no està clar que ho hagin fet de la mateixa manera la resta d’actors intervinents en les causes judicials.
Fonts tant dels advocats com dels procuradors asseguren que les formacions que s’han fet per aquests professionals de poc han servit. Perquè l’entorn de pràctiques, per exemple, està molt allunyat del que serà la problemàtica del dia a dia. O almenys així ho entenen. I veuen una solució a la problemàtic molt a llarg termini si acaba arribant abans “no esclati tot pels aires”, segons les fonts consultades, que entenen que la Justícia s’ha buscat el mecanisme per treure’s feina del damunt sense comptar com hauria calgut amb els altres cooperadors judicials.
I en aquest marc, per exemple, hi apareix la policia, que haurà de digitalitzar tot el material que produeixi perquè els organismes judicials només rebran documentació en format electrònic i, a priori, el servei que alimenta la immensa majoria de les causes judicials, com a mínim les penals, que solen ser les més habituals i voluminoses, no s’ha preparat de forma paral·lela, al mateix temps, vaja, per afrontar un canvi que està a la cantonada.
Ara, després d’un any d’ajornament, més o menys, ja ningú demana que es continuï posposant perquè, segons les fonts, més val que es passi a la pràctica i comencin a eixir totes les disfuncions i, en tot cas, siguin llavors els administrats els que posin el crit al cel i, en conseqüència, l’administració de Justícia qui haurà de córrer a buscar alternatives o solucions si és que solucions o alternatives hi ha.