Jover dóna a entendre que no es fixarà per llei garantir llocs de treball

El ministre de Finances evita donar detalls de la llei òmnibus mentre que el PS reclama al Govern que passi un missatge de confiança i anunciï d’una vegada quins ajuts està disposat a facilitar

Eric Jover en la compareixença al costat de Joan Martínez Benazet.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha deixat pràcticament clar que no es donarà curs a la demanda dels sindicats per tal que es fixi per llei que mentre duri la crisi del coronavirus no es pugui acomiadar ningú. Malgrat que no ha volgut donar detalls de la llei òmnibus que s’està elaborant, perquè encara hi ha moltes coses que estan enlaire, el fet que hagi afirmat que s’ajudarà les empreses “per reduir al màxim els acomiadaments” deixa clara la posició de l’executiu. El Partit Socialdemòcrata (PS) insisteix en què el Govern ha d’assumir un paper més actiu i responsable quant a l’anunci de quins ajuts pensa oferir perquè “els empresaris han de garantir els salaris als treballadors, i l'Estat ha de garantir als empresaris aquelles ajudes que siguin necessàries per fer front als pagaments”.

Jover ha evitat aquest migdia totes aquelles preguntes que tenien a veure amb les mesures econòmiques que està preparant l’executiu amb el suport, almenys, dels tres grups de la coalició governamental. Un dels grans inconvenients que hi ha, segons fonts parlamentàries, és la ferma oposició o reticència del cap de Govern, Xavier Espot, i alguns dels seus principals col·laboradors de fer créixer l’endeutament de l’Estat encara que sigui molt considerablement. En cas de necessitat com l’actual, segons les fonts, tant el Partit Socialdemòcrata com Terceravia haurien posat sobre la taula que l’Estat ha d’assumir molta més responsabilitat i esforç econòmic del que el Govern pretén fer-li assumir. De fet, aquest matí Pere López ha insistit que cal que l’executiu aclareixi quina liquiditat està disposat a injectar per a tots els estrats de la societat andorrana.

Un dels principals frens a prendre decisions més atrevides seria la reticència d’Espot i alguns del seus col·laboradors a endeutar l’Estat, que els socialdemòcrates, per exemple, creuen que ara toca fer 

Però quan al ministre de Finances se li ha demanat per suspensions de lloguers o hipoteques, o fins i tot quan se li ha demanat pel fet de garantir els llocs de treball, Jover ha fet diversos panegírics per dir poca cosa però, en el cas dels acomiadaments, deixar la posició del Govern força clara. El ministre de Finances ha recordat que es treballa amb una línia de crèdits tous i d’ajuts a les empreses que hauria de permetre fer front d’una forma, entre cometes, més folgada la situació i “reduir al màxim els acomiadaments”. Jover, de fet, no ha volgut ni entrar a respondre si tal i com han denunciat diferents treballadors els darrers dies han estat acomiadats.

De fet, a través del portal change.org, una de les moltes reivindicacions que han sorgit des del Principat és el fet que davant la situació del coronavirus no es pugui fer fora cap persona que actualment tingui un contracte de treball. El Govern només ha afirmat reiteradament que es garantirà el cobrament del salari. És a dir, del sou corrent. Sense anar més enllà. El primer secretari de la Unió Sindical (USd’A) ha fet arribar aquest dimecres mateix un escrit al cap de Govern demanant que la llei amb què es treballa fixi l’obligació de mantenir tots els llocs de treball durant els dos propers mesos. I amb efectes retroactius des del cap de setmana passat.

El posicionament socialdemòcrata

El líder parlamentari socialdemòcrata ha tornat a demanar aquest matí corresponsabilitat entre Govern, empresaris i treballadors per fer front a la crisi del coronavirus. Aquesta corresponsabilitat social, a l’entendre del PS, és necessària en aquest moment, i “una qüestió de patriotisme”. Pere López ha explicat aquest matí que fa dies que demanen que el Govern prengui un paper actiu en aquesta crisi i passi un missatge de confiança, com fan d’altres líders d’Europa, per aclarir que està disposat a injectar liquiditat, si fa falta, ajuts a les famílies i a les empreses per conservar els llocs de treball. 


Pere López en una intervenció al Consell General. | EDUARD COMELLAS

"Darrere els salaris estan els lloguers, les despeses diàries i el funcionament de tots els sectors de l'economia productiva. El discurs de la corresponsabilitat social és el que toca ara" ha insistit López. "Si el Govern no exerceix aquest paper de lideratge, que sembla que no està disposat a assumir, el que està fent és avocar a empresaris i treballadors a enfrontar- se entre ells a veure qui pagarà més car la despesa d'aquesta crisi", lamenta el conseller general socialdemòcrata. 

En aquest sentit, el PS reitera la seva proposta de creació d'el Fons Públic Nacional de Solidaritat com a única alternativa viable per fer front a la crisi del COVID19, i demanen a Govern que creï el discurs que estan passant les principals economies d’Europa, garantint que l'Estat estarà al darrere perquè el sistema econòmic no caigui. "Segurament això vol dir posar molts diners a sobre la taula, però això cal fer-ho i cal fer-ho ja, perquè si no es fa, davant de la incertesa general, el que s'està començant a produir i que nosaltres no volem és que hi hagi acomiadaments o acords entre empresaris i treballadors que malmeten els drets laborals mentre el Govern no està prenent el paper de lideratge que li pertoca", ha manifestat el president del grup parlamentari socialdemòcrata.



La situació dels temporers

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, tampoc no ha aclarit quines solucions hi haurà per als temporers que han esgotat els seus contractes de forma precipitada i que ara tenen moltes dificultats per tornar a casa. Cert és que almenys en un dels focus de problema més important que es deixava entreveure aquest dimarts, s’ha trobat una solució més o menys apamada entre empresaris i treballadors. Més enllà d’això, Jover sols ha assegurat que el Govern “estarà al costat d’aquestes persones” buscant solucions personalitzades -sense dir-ne cap- i reconeixent que en vista a poder arribar a determinats països “hi ha fortes restriccions de vols”.