El segon fill del matrimoni Pujol-Ferrusola, Josep Pujol, acusa les autoritats judicials andorranes de saltar-se “el principi del secret bancari” atès que els tribunals espanyols no han pogut acreditar en cap cas que els diners dipositats al Principat per diversos membres de la família de l’expresident català no siguin res més que evasió fiscal. Pujol, que ha negat que el patrimoni econòmic de la família pugui haver arribat als 70 milions d’euros o que visquin “en l’opulència que es ven a Madrid”, ha afirmat que “el nostre pecat és haver tingut diners a Andorra”. I ha reconegut que encara avui té, ell personalment, 2,5 milions d’euros travats a Banca Privada d’Andorra (BPA).
Igual com fa uns dies va concedir una entrevista al diari digital publico.es, Josep Pujol ha acudit aquest divendres als estudis de Catalunya Ràdio per sotmetre’s a un qüestionari espontani de Mònica Terribas. Han estat 72 minuts de llargues explicacions en què Andorra, evidentment, hi ha aparegut en nombroses ocasions. Pujol s’ha erigit els darrers temps en portaveu de la família malgrat que en l’inici de l’entrevista ha deixat clar que parlava “en nom meu i d’alguns integrants” dels Pujol. No ha aclarit en nom de quins parlava o no parlava.
De fet, en gran mesura ha defensat tant als pares com als germans. I ha explicat que el seu avi Florenci havia fet molts diners com a corredor de borsa. “Era bastant bo” comprant dòlars al mercat de Tànger en la postguerra espanyola per posar aquells diners, cobrant interessos, és clar, als empresaris tèxtils espanyols i, sobretot, catalans. Josep Pujol ha explicat, també, que el seu pare va arribar a la presidència de la Generalitat essent ja un home molt ric. Tant pel que li vindria d’herència com pel que ell havia aconseguit personalment, essent el 1979 una de les tres persones de Catalunya que va presentar una declaració de renda més alta.
El segon fill de l'expresident català afirma que "el nostre pecat ha estat tenir diners a Andorra" i que ell encara té travats 2,5 milions d'euros a BPA
El segon dels Pujol-Ferrusola ha insistit en què l’avi Florenci no es refiava de l’atreviment del seu fill, capficat en la política i en la defensa del país, i que per això hauria posat la deixa en mans de la seva jove i els seus néts. Per tal d’evitar que amb les seves aventures polítiques, Jordi Pujol Soley dilapidés la fortuna familiar. En aquest marc, Josep Pujol ha reconegut que la seva mare, Marta Ferrusola, va destruir una part de la carta que li va entregar el seu sogre, i on se suposa que s’acreditava la deixa rebuda, per evitar que mai algú pogués seguir la traçabilitat dels diners, que inicialment, ha explicat, van aterrar a Andorra tot subscrivint uns bons al portador a Crèdit Andorrà. Durant tota l’entrevista s’han fet un ball de xifres molt importants tot i assegurar que l’herència no podia anar més enllà de 4,3 milions, que és que acabaria dipositat a BPA via transferència d’Andbank. “Les quantitats són diferents perquè les naturaleses són diferents”, ha afirmat en alguns moments de la conversa.
De l’origen del patrimoni dinerari n’ha dit, per exemple, que l’acusació que se’ls podia formular era de tràfic de divisa atesa l’activitat econòmica duta a terme per l’avi i, en certa manera i posteriorment, pel pare. L’arribada de Jordi Pujol Soley a la presidència de la Generalitat va canviar en certa manera el paradigma. I ni es podia reconèixer que els fills de Pujol tenien uns diners a l’estranger ni es podia regularitzar la situació perquè hauria “significat el final de la carrera política del meu pare”, de qui creu que Espanya -i a qui ha atribuït una paper fonamental a Jorge Moragas, que “és qui més mana a la Moncloa”- l’ha fet servir, a ell i a la família sencera, com “una eina” en la “guerra” oberta arran del procés sobiranista català. I ha assegurat que si ara ell apareix a fer manifestacions públiques és perquè ara els atacs contra Pujol ja procedeixen obertament de Catalunya mateix i les acusacions han adoptat “un to que és subtilment diferent”.
El portaveu familiar admet que Ferrusols ha destruït documentació i que malgrat que ella no reconeix el manuscrit de la 'mare superiora' "la lletra s'assembla molt"
Josep Pujol ha explicat que tots els components de la família viuen un moment complicat, que la majoria d’ells ha perdut la feina o ha deixat els negocis en què estava immers, i que sense viure en l’opulència tampoc no estan en una situació desesperada. Però sí gens agradable. Que mentre alguns germans -com ell mateix, Jordi i Oleguer- han mogut diners atesa la naturalesa dels negocis i les inversions a les quals s’han dedicat, la resta de germans i la mare pràcticament no van fer cap moviment. “Jo tinc diners fruit dels meus estalvis i els meus negocis”, ha dit, tot explicant després que els continua tenint a Andorra i no els pot tocar perquè estan bloquejats a Andorra. El seu germà Jordi també tindria en altres jurisdiccions comptes bloquejats per ordre judicial.
Una part de l’entrevista ha fet referència al germà empresonat, de qui inicialment preferia no parlar però després també ha esmentat sense manies. L’ha qualificat com un home amb una gran capacitat i visió comercial alhora que molt do de gents. “Es mou com un peix per tot arreu”, ha afirmat després de dir que “sí confio” en ell i abans de manifestar que “no puc posar la mà al foc” respecte que no hagi comès cap delicte perquè “no sé realment què fa el Jordi; ell fa les seves coses i jo les meves”. Això sí, té clar que la seva entrada a la presó es deu a “un procés de contraprogramació” per tapar l’escàndol del ‘cas Canal’ que afecta l’expresident de la comunitat de Madrid Ignacio González. I s’ha aventurat a dir que després de l’empresonament del germà gran i si el jutge ho vol, és possible que tots els membres de la família Pujol poden acabar entre reixes.
D’Andorra n’ha explicat que el seu “pecat” va ser tenir-hi diners i que entén que la família Cierco, com a accionista majoritària de BPA, “té el dret de defensar-se legítimament” malgrat que “no entenc aquesta seva batalla” tot i considerar que si volen recuperar “el que els han pres” difícilment ho podran fer a Andorra i per això “ho pretenen recuperar d’Espanya”. Ha insistit que els accionistes principals de BPA fins a la seva nacionalització haurien facilitat informació falsa. I ho ha concretat amb el fet que la seva cunyada Anna Maria Vidal, esposa d’Oriol Pujol, no hauria estat titular mai de cap compte al Principat i que la qüestió de la ‘mare superiora’ seria falsa.
Però a mida que ha anat parlant de tot plegat ha rebaixat el to, ha reduït la possibilitat que els Cierco, que fa trenta anys que coneix, ha explicat, hagin aportat documentació volgudament falsificada. Ha afirmat, del manuscrit on es parla, per exemple, dels missals, que “la mare no el reconeix”, però “la lletra s’assembla molt”. Després ha dit que “aquesta nota és en part falsa” però sense concretar més i tornar a insistir que el vocabulari usat era producte d’una broma amb el seu gestor de capçalera a Banca Reig, Josep Maria Pallerola, que “Jordi va dir que s’assemblava a un mossèn”.
En el tram final de la conversa, Mònica Terribas ha recordat la reunió d’aquesta setmana entre Mariano Rajoy i el cap de Govern, Toni Martí, i li ha demanat si temia que això suposés la facilitació de més dades d’Andorra a Espanya. Josep Pujol ha estat aquí contundent. Ha afirmat que “tota la informació que Andorra havia d’enviar sobre la família Pujol ja l’ha enviat. Tota. I saltant-se, al meu entendre, el principi del secret bancari”. I després de remarcar que “els andorrans s’han saltat” la llei, ha recordar que el Principat només hauria hagut de facilitar informació a Espanya si s’acreditava que l’origen dels diners anava més enllà de l’evasió fiscal o del blanqueig de capitals procedents de la mateixa evasió. A parer de Pujol, aquest origen il·lícit ni s’ha acreditat ni s’acreditarà.
De fet, ha afirmat que quedarà ben clar tant amb les sentències que en el futur es produiran com amb les dades que apareguin una vegada la informació fiscal sigui automàtica de forma generalitzada. “No hi ha res”, ha mantingut en diverses ocasions Josep Pujol.