JC Flowers va abonar el 20 de juliol del 2016 encara no 3,5 milions d’euros per l’adquisició de Vall Banc. Ho va explicar el setembre passat el titular de Finances en una sessió de control parlamentari. Aquest dijous, també davant del Consell General, Cinca ha explicat que el fons americà ha fet els darrers temps un pagament complementari de poc més de 336.000 euros.
El parlamentari progressista Víctor Naudi, que s’havia interessat per la recaptació feta fins ara per l’Estat per la venda de l’entitat bancària, s’ha posat les mans al cap i ha lamentat que “la caixa continua gairebé buida”, fins al punt que s’ha demanat si es podria tractar d’un incompliment contractual. Però el ministre de Finances ha sortit ràpidament a justificar la qüestió així com les exigències que pugui fer l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) respecte de JC Flowers.
Cinca ha assegurat que després del primer pagament de 3,47 milions fet pel fons voltor el juliol del 2016, els abonaments posteriors estaven condicionats als compliment “d’un seguit de fites” que si es compleixen “donarà peu a més pagaments”. Per tant, hi ha parer del ministre, “no hi ha cap incompliment de contracte. És un contracte que s’està complint”. Inicialment s’havia assegurat que la primera part de la venda de Vall Banc, que pujava a 6,94 milions d’euros, era un import fix que s’havia de pagar en tres terminis, el primer del 50% (satisfet com s’ha dit el juliol de fa dos anys) i els altres dos del 25%, al cap de sis mesos i a l’any.
Paràmetres mai clars
Ara, Cinca assegura que tots aquests terminis estaven condicionats a paràmetres que almenys públicament mai no han estat clars, malgrat que Vall Banc va presentar el 2016 uns resultats amb uns beneficis d’11,7 milions d’euros. Hores d’ara, l’entitat comandada per JC Flowers és l’única entitat bancària del país que no ha fet públics els comptes del 2017. En principi hauria de presentar uns beneficis d’entre sis i vuit milions d’euros, segons les fonts.
Quan es va fer la subhasta del banc pont, es va afirmar que l’oferta de JC Flowers podia comportar un màxim de 29 milions d’euros a les arques de l’Estat, encara que els propis responsables de l’AREB encarregats del control del concurs van assegurar que els condicionants establerts en la proposta realitzada feien complicat que es pogués anar més lluny dels 24 milions. “A pilota passada es pot considerar que l’oferta és més o menys bona”, ha afirmat Jordi Cinca, que ha vingut a dir que “no n’hi va haver d’altres (postulants) que fessin millors ofertes” i apostessin en aquell moment per Vall Banc.
Per a Cinca, que ha volgut treure ferro al ‘regal’ fet a JC Flowers, hi havia altres elements més importants. “Molts més beneficis associats com donar continuïtat a l’activitat o poder mantenir la majoria de llocs de treball i no haver d’assumir (l’Estat) cap pèrdua en relació als clients de Vall Banc”.
Comentaris