Validada la disposició que permet els refugiats reagrupar sense haver d’acreditar mitjans econòmics

La mesura, que va especialment dirigida pels ciutadans ucraïnesos que van arribar a Andorra arran del conflicte amb Rússia, s’inclou en la llei d’entitats religioses que ja ha estat totalment tancada al Consell General

Refugiats ucraïnesos. ARXIU

Aquells refugiats per raons humanitàries al país que mantinguin aquesta condició -és a dir, que no hagi obtingut ja un permís ‘normal’ de sojorn i treball pels seus mèrits, per dir-ho així- podran reagrupar familiars sense haver d’acreditar els mitjans econòmics que exigeix la llei d’immigració ni altres eventuals normatives sobre la matèria que estiguin vigents. Així ho establirà una disposició inclosa en el projecte de llei d’entitats religioses que ha estat validada tal com l’havia previst el Govern. Amb un canvi important: la resta de la llei entrarà en vigor al cap de sis mesos de ser aprovada però aquesta disposició serà vigent de manera immediata.

L’esmentat text legal, encara que amb molt retard, ha estat finalment pactat pels grups parlamentaris i ja està en disposició de ser aprovada al Consell General. Andorra Endavant pretenia que la disposició en qüestió fos suprimida atès que es considerava que per la porta del darrere s’introduïa una modificació de la llei d’immigració. La disposició s’incorpora, especialment, per facilitar la gestió familiar dels ciutadans ucraïnesos que van arribar a Andorra arran del conflicte amb Rússia.

A banda de facilitar el reagrupament, també es fa més senzill, o millor es possibilita, que els jubilats i les persones que no aconsegueixin una feina puguin mantenir-se com a refugiats a Andorra. Així, en la disposició, que per aquesta part es manté tal i com l’havia redactat el Govern, s’hi diu que “en arribar a la fi de la durada de l’autorització de sojorn o de sojorn i treball en règim de protecció temporal i transitòria a què fa referència l’article 28 quinquies, la persona beneficiària d’aquesta protecció que està en edat de jubilació al Principat d’Andorra o al seu país, o la persona en edat laboral que ha vingut al Principat d’Andorra i que no pot retornar al seu país, i que ho sol·liciti, pot obtenir una autorització de residència per raons humanitàries”.

Evidentment, no serà una residència, o una autorització residencial, vaja, per sempre. Si no que es facilitarà “mentre duri el motiu que li va permetre beneficar-se de la protecció, però ha de residir de manera fixa i permanent al Principat d’Andorra. Aquesta persona pot reagrupar les persones descrites a l’article 103 d’aquesta Llei i no està subjecta a acreditar que disposa dels mitjans econòmics suficients previstos a l’article 106”.