Tensió al mòdul de penats de la presó per l’existència de diversos clans

Les diverses entrades i sortides de condemnats subjectes a arrestos nocturns, alguns causants de problemes greus, agreugen encara més les situacions fins ara poc habituals que han d’afrontar els funcionaris

Una imatge exterior del centre penitenciari.
Una imatge exterior del centre penitenciari. Toni Solanelles

L’increment de població reclusa, especialment degut als molts arrestos parcials que en els darrers temps s’han dictat, més el canvi del perfil dels penats que actualment estan interns al centre penitenciari de la Comella han fet que els darrers temps s’estigui visquen una tensió molt poc habitual fins ara a la presó. En fi, que s’estigui fent normal una situació del tot habitual en centres penitenciaris de l’entorn però a la qual a Andorra no s’estava habituat, amb la qual cosa els funcionaris es veuen confrontats a una major tensió i dificultat laboral que desgasta.

Segons les fonts consultades, una de les fonts de conflicte que es dona especialment al mòdul de penats és la coexistència de diversos clans -situació que fins fa poc no es donava- amb la presència de reclusos que, sobretot, el que tenen són trastorns mentals, que són la base d’un comportament que acaba sent delictiu. En aquest sentit, que convisquin en un mateix espai delinqüents professionals amb altres interns que el que tenen són patologies mentals causa una tensió que no sempre és fàcil de gestionar. 

A més, han indicat les fonts, entre els que es poden considerar ‘professionals’, per raons que a priori ni tan sols s’analitzen, han sorgit grupets els integrants dels quals es defensen entre ells i arremeten contra els altres davant segons quina divergència. Sortosament es tracta, en comparació amb altres centres, de clans molt petits i l’agressivitat del quals no va massa enllà encara que hi ha hagut algunes agressions.

Una de les qüestions de difícil gestió és la convivència de reclusos que són pràcticament delinqüents ‘professionals’ amb interns majoritàriament del país que el problema de base que tenen són patologies mentals

A tot això s’hi afegeix, asseguren les fonts, la dificultat de compaginar les moltes entrades i sortides que des de fa uns mesos es donen per l’alt volum de penats a arrestos parcials. Aquesta feina acumulada comporta a nivell laboral una tensió que fins no fa gaire no existia. A més, hi ha casos greus que no s’acaben de resoldre i en relació als quals no es comprèn l’actuació dels màxims responsables penitenciaris i, alhora, de les autoritats judicials.

Fa mesos que es viuen situacions conflictives i de manca de respecte per part d’alguns dels interns parcials, que acudeixen al centre a complir arrestos nocturns derivats d’alcoholèmies. Hi ha més d’un dels reclusos que es presenten gairebé per norma a la presó sota forts estats d’embriaguesa que obliguen els funcionaris, dia sí dia també, a haver de fer controls. Però no sempre són ben rebuts pels mateixos implicats, que no només planten cara als agents sinó que en no poques ocasions s’hi enfronten. Fins i tot proferint amenaces de mort als professionals.

Davant aquestes conductes agressives i fora de lloc, no es comprèn com no hi ha una reacció més contundent de convertir els arrestos parcials en reclusions fermes i, almenys així, evitar les entrades i sortides diàries que l’únic que fan és, segons les fonts, facilitar intoxicacions etíliques que alteren de manera notable la gestió dels funcionaris i acaba repercutint en el conjunt d’una població reclusa que és ben evident que els darrers temps s’ha incrementat de manera molt notable.

Etiquetes

Comentaris

Trending