Certament, ja fa temps que s’adverteix, fins i tot des de la direcció d’Institucions Penitenciàries, que hi ha un nombre important de reclusos amb patologies mentals. De fet, el ministeri d’Interior pretén fer un estudi per veure la viabilitat de crear un espai -sigui mòdul, sigui centre, o sia el que es consideri- on ingressar i tractar les persones que s’hagin vist involucrades en fets delictius però que tinguin les capacitats minvades. El president del Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP), Joan Ramon Rodríguez, és el que indica que potser cal accelerar la reflexió i veure si la presó és el lloc on han d’estar una part dels interns del centre. La presó “potser no és el lloc on haurien d’estar” alguns dels reclusos.
Podria arribar a ser el cas del jove de 28 anys que la nit passada va decidir llevar-se la vida a la seva cel·la. Ja havia fet altres intents autòlitics anteriorment, fins i tot el dia abans. L’intern, condemnat per agredir de forma greu la seva parella i causar-li danys notables, té reconegudes diverses discapacitats per la Conava. Una situació que a vegades ni portava bé i, sobretot, que li valia el rebuig d’altres interns del centre, per la qual cosa se l’havia hagut de canviar de mòdul en alguna ocasió. Rodríguez, com el president del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), Sergi Texeira, expliquen que el jove difunt -es farà el funeral dissabte a les 4 de la tarda a l’església de Sant Julià- rebia atencions especials per part dels agents.
El president del SIP -el president del Sindicat del Personal Penitenciari (SPP), l’organització sindical penitenciària més novella, Francesc Pérez, assegura coincidir plenament amb els seus companys- destaca “l’esforç i empatia” que els agents dediquen als presos. “Tens una funció repressora però alhora acabes fent de pare de molts d’ells”, remarca. “Som molt humans i l’intern en qüestió rebia un tracte molt particular”, remarca. I Texeira hi està d’acord. També amb què cal pensar si la presó és el lloc adient per a alguns dels interns. Però, mentrestant, el president de l’SPA reclama més formació per poder afrontar certes situacions.
DIFÍCIL DE DIGERIR
Joan Ramon Rodríguez lamenta el fet i admet que “hi ha coses que costen molt d’acceptar i d’assumir”. “Pels companys que es van trobar amb la situació és molt dur”, indica el president del SIP. De fet, el seu homòleg de l’SPA assegura que “és una de les pitjors coses que et pot passar en un servei: trobar-te una persona sense vida”. I això és el que els hi va tocar a alguns dels funcionaris aquest dimecres a la nit. La direcció d’Institucions Penitenciàries i el ministeri d’Interior han obert una investigació per aclarir les circumstàncies en què ha ocorregut tot plegat.
En aquest sentit, Texeira deixa clar que “els agents no tenen cap tipus de responsabilitat, tots han fet la seva feina; tant els que se’ls van trobar durant la revisió pertinent com els que el dia anterior van advertir els responsables del que suposadament estava fent”. En nom de l’SPA afirma que “s’haurien de buscar les responsabilitats fora dels uniformats, que de ben segur han fet la seva feina”. I Texeira conclou que “tot plegat és una pena i mirarem entre tots que una situació així no es torni a repetir, malgrat que al final és una decisió personal”.
Comentaris (4)