Així ho ha explicat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, en resposta a les preguntes que, ara fa unes setmanes, va tramitar la consellera general de Concòrdia, Núria Segués, arran, justament, que es conegués el suïcidi d’un pres al centre. Entre altres, la parlamentària s’interessava per quina era la prevalença de trastorns mentals entre la població reclusa i les dades que ha revelat Govern, com a mínim, impacten. Així, més enllà del mòdul específic de salut mental, amb actualment dos interns, l’executiu desgrana quina és la situació a la resta d’àmbits.
Hi ha 63 agents del cos penitenciari, el que actualment suposa una ràtio d’1,27 funcionaris de presons per cada intern
Així, pel que fa a la part de dones, de les vuit recluses actuals, set pateixen alguna patologia d’aquest tipus. Pel que fals preventius, aquesta situació es dona amb vint dels 31 reclusos. I en el cas dels penats, en 15 dels 22. Per tant, un total de 42, als quals cal sumar els dos interns al mòdul de salut mental. Així, doncs, en global 44 dels 61 presos tenen algun trastorn mental. Gairebé el 70%.
L’afecció més habitual, segons les dades facilitades pel Govern a Concòrdia que no comptabilitzen els dos interns al mòdul de salut mental per protegir les seves dades, és el trastorn d’ansietat. Fins a 23 persones interns la pateixen. En segon lloc, hi ha el trastorn de la son, amb 21 casos. Pel que fa a la depressió, hi ha 17 diagnòstics. També hi ha altres patologies ja més minoritàries com les vinculades a l’abús de determinades substàncies (9) o qui té algun trastorn de personalitat (6).
Pel que fa a l’atenció que reben aquests presos, es deixa clar que “se segueixen les indicacions que determina el psiquiatra, el metge assistencial o el psicòleg” i que, aquestes, en qualsevol cas, “es basen en guies d’actuació d’altres entitats que han estat validades com són les de l’Institut Català de la Salut i les de la Societat Catalana de Medicina Familiar Comunitària”. Al mateix temps, es remarca que els tractaments amb medicaments “estan prescrits pel servei de psiquiatria i medicina de família i validades pel servei de farmàcia de l’hospital”, mentre que existeix “un equip multidisciplinari” que fa un “treball més específic en aquest àmbit”.
En les preguntes, Segués també s’interessava pel personal del centre. En aquest sentit, aquest 2024 hi ha 63 agents del cos penitenciari, als quals se sumen altres professionals com 4 treballadors socials, 4 administratius o 4 infermeres, entre altres. Això suposa una ràtio d’1,27 agents per cada intern. Els darrers anys, s’han contractat fins a 12 nous membres del cos, fet que deixa la taxa de rotació del personal a la presó en un 2,7%.
Segons les dades facilitades pel Govern, pel que fa a l’ocupació de les cel·les, el mòdul de preventius és el que està més saturat. Hi ha com a mínim dos presos -en alguns casos tres- en 12 de les 13 cel·les disponibles. També en el de penats hi ha reclusos que han de compartir espais: de les 17 cel·les, vuit tenen més d’una persona.