Satisfacció de les armeries pel reglament que posa ordre a la venda d’elements de defensa

El text, que entrarà en vigor la setmana que ve, s’ha consensuat entre els membres del gremi i Govern per posar fre a l’extralimitació de competències i algunes pràctiques dels basars

Els esprais de pebre són un dels productes que han generat més controvèrsia entre els comerciants.
Els esprais de pebre són un dels productes que han generat més controvèrsia entre els comerciants. Marc Escolà

El nou reglament d’armes que ha aprovat Govern aquesta setmana s’ha encaixat de manera diferent entre les armeries i els basars andorrans. Si bé aquests últims prefereixen mantenir-se al marge, sense entrar a fer valoracions partidistes d’una qüestió que els toca de molt a prop, els qui estan plenament acreditats per vendre determinades armes i objectes de defensa personal celebren l’aplicació d’un text que s’ha redactat conjuntament amb el gremi, i que promet posar fre a certes pràctiques en un període on cada cop es vetlla més per la seguretat ciutadana.

“És un text que hem treballat conjuntament amb el gremi d’armes”, explica el propietari de l’Armeria Andorrana, Narcís Areny, molest amb la popularitat cada cop més creixent de diversos elements de defensa entre la societat. “Aquesta modificació s’ha produït a raó de què hi havia errors en la redacció d’una normativa que feia aproximadament nou anys que no es tocava”, explica remarcant que l’antic reglament data de l’any 1989. Des de llavors, gairebé no s’havia decidit intervenir en el text fins fa dos anys, quan es va decidir reunir a tots els actors implicats per aprovar el nou reglament que tot apunta que entrarà en vigor el pròxim dimecres, quan sigui publicat al BOPA.

Com ha detallat el comunicat de Govern, la majoria de disposicions es mantenen invariades, però s’ha decidit introduir una modificació quant al règim de venda de determinades armes de la categoria 10a, que inclou objectes com ara esprais de pebre, porres o pistoles elèctriques. “Aquesta decisió s’ha pres perquè els basars no han tingut escrúpols amb la venda d’aquests productes, especialment d’esprais de defensa. Ens han fet quedar malament a tots”, remarca Areny, més preocupat per la manca d’impediments a l’hora d’adquirir certs articles, que no pas per la repercussió econòmica que pot tenir cap a la seva empresa. “Nosaltres en venem, però no ens nodrim d’aquests esprais. Aquí venem armes més sofisticades”, conclou.

Fotografia del mostrador d'un dels basars de l'avinguda Meritxell.
Fotografia del mostrador d'un dels basars de l'avinguda Meritxell.

Principalment, els canvis més substancials del reglament tenen a veure amb l’obligatorietat d’emplenar un formulari que ha d’incloure el nom, el número de passaport o document d’identitat, la data i el lloc de naixement, i l’adreça del comprador. “És una documentació que ja estem emplenant avui en dia, no canviarà res. Sabem perfectament a qui venem armes, els certificats que ha de presentar cadascú, n’informem a la policia i no permetem comprar res a ningú que no ens ho ensenyi”, assenyala el director de l’armeria Safari Master, Josep Guerrero, assegurant que el seu tipus de client engloba a caçadors, autoritats policials o aficionats al tir, principalment.

Una altra de les modificacions del text fa referència a la prohibició d’adquirir, per part d’una mateixa persona, de més d’una arma de la categoria 10a. 6 (d’una capacitat superior a 100 ml) o més de cinc armes de les categories 10a.5, 10a.6 (d’una capacitat igual o inferior a 100 ml), 10a.7, 10a.8 o 10a.9, siguin de la mateixa categoria o no. “És una mesura que repercutirà sobretot en els basars, que fins ara s’aprofitaven d’això, venen coses que no els pertoca, i amb menys restriccions que nosaltres”, defensen des d’un gremi on la majoria de professionals estan sotmesos a múltiples cursos de formació.

Les armeries compten amb armes més sofisticades que no pas els basars.
Les armeries compten amb armes més sofisticades que no pas els basars.

Alguns dels professionals apunten que la regulació ve motivada perquè aquest és un tema que “s’ha de tractar amb molta responsabilitat”, i que podria haver-se hagut d’aplicar davant l’augment de casos relacionats amb el terrorisme a tot el món. Altres creuen que també hi ha tingut a veure “les queixes del país veí del sud”, ja que tradicionalment França no ha estat gaire intervencionista. Però, en definitiva, és una decisió ‘celebrada’ per les armeries amb la intenció de vetllar per la seguretat dels habitants d’Andorra i voltants.

Comentaris (1)

Trending