Els salaris enfilen la despesa en ordre públic i seguretat un 7,6% durant l’any 2023

Andorra va destinar 64,1 milions d’euros a aquest àmbit però bona part de l’increment es deu al personal, tan per les noves contractacions com per l’aplicació de l’elevat IPC del 2022

Dos agents de policia durant la campanya de Pasqua.

Andorra va destinar durant l’any passat un total de 64,1 milions d’euros a garantir l’ordre públic i la seguretat. És la suma de la despesa efectuada per totes les administracions que tenen alguna competència en la matèria. La xifra suposa un considerable increment, del 7,6%, en comparació a la dada del 2022. Aquesta pujada, però, s’explica principalment per l’evolució dels diners gastats en personal, tant per les noves contractacions com per l’aplicació de l’IPC del 2022 als salaris. En canvi, la inversió en equipament va caure de forma considerable, més de la meitat.

Així ho reflecteix la informació que s’ha fet pública aquest dijous des del departament d’Estadística. El càlcul inclou els diners gastats per Govern i comuns, però també compta altres entitats com ara el Consell Superior de la Justícia (CSJ), el Tribunal Constitucional, el Raonador del Ciutadà i l’Agència de Protecció de Dades (APDA). I entre tots aquests actors, la despesa en ordre públic i seguretat es va situar en 64,1 milions. Això representa un 1,9% del PIB andorrà.

La xifra s’ha incrementat de forma notable. Així, el 2022 la despesa es va quedar en 59,5 milions. Per tant, l’increment és del 7,6%. D’aquesta dada, 49,3 corresponen pròpiament a la seguretat. La resta, 14,8, a la Justícia.

La pujada s’explica principalment perquè les diferents administracions i entitats públiques han destinat més diners a les despeses de personal. Aquestes suposen ja per si soles gairebé 52 milions, en comparació als 46,6 de l’any anterior. Així doncs, en aquest cas l’increment ha estat de l’11,6%. Per un costat, hi ha un increment d’efectius en la majoria d’àmbits però, per l’altre, també cal tenir en compte que a tot arreu es va aplicar l’elevat IPC del 2022 (7,1%).

En canvi, es va registrar una forta caiguda de la inversió en equipament. Va passar de 2,9 milions a només 1,224, el que suposa una davallada del 57,9%. En el capítol de béns i serveis, en canvi, es pot parlar d’una certa estabilitat: 10,01 milions pels 9,9 de l’exercici anterior. És a dir, tot just un lleuger increment del 0,9%.

Per tant, es constata que la major part dels diners va a pagar personal. De fet, un 81,1%. Gairebé quatre de cada cinc euros. En segon terme, es troba la despesa en béns i serveis, que suposa el 15,6% del total. La inversió, almenys el 2023, només va significar l’1,9%.

Si es distribueix la despesa segons els diferents àmbits, es comprova que 36 milions es van destinar als serveis de policia mentre que 8,57 al cos de bombers. 4,35 més van anar a parar als serveis penitenciaris i, com s’ha dit, 14,8, als tribunals de Justícia.