Als refugiats se’ls ‘perdonaran’ els antecedents penals si demanen autorització de sojorn i treball

La resta de persones que sol·licita una autorització d’immigració no pot representar un risc per a la seguretat de l’Estat i, per tant, han de justificar que no han estat involucrats en fets constitutius de delicte en cap dels llocs on hagin residit

Un camp de refugiats.
Un camp de refugiats. arxiu

Les persones que tinguin estatut de refugiades al Principat, que s’hi hagin establert per raons humanitàries, no hauran d’acreditar l’absència d’antecedents penals quan sol·licitin un permís formal de residència i treball a Andorra. Se’ls ‘perdona’ d’aquesta manera un tràmit cabdal en el cas de la immensa majoria d’immigrants que volen establir-se al país. Tot plegat deriva d’una modificació de la llei d’immigració que el Govern pretén introduir en el marc de la llei òmnibus per a l’habitatge i el creixement sostenible. 

Una de les propostes de modificació legislativa fa referència a l’article 43 de la Llei qualificada d’immigració, el precepte que concretament versa sobre la seguretat i l’ordre públic. En aquest article s’hi estableix que “la persona que sol·licita una autorització d’immigració no pot representar un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns, ni per a l’ordre públic, i ha d’acreditar que no té antecedents penals arran de la comissió d’infraccions doloses que puguin ser considerades com una amenaça real per a l’ordre públic circumscrita a la seva conducta individual, ni al Principat d’Andorra, ni als països on hagi residit amb anterioritat, i que no s’apreciï reincidència”

Amb tot, el mateix precepte estableix una salvetat. I això és així quan s’indica que “no obstant això, queden dispensades d’aquesta acreditació les persones beneficiàries de l’autorització de sojorn o de sojorn i treball en règim de protecció temporal i transitòria a l’empara de la Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries”. Per tant, es refereix, ja s’ha dit, a les persones refugiades. El precepte en qüestió també deixa clar que “a efectes de les disposicions d’aquest article es considera que hi ha reincidència, si la persona que sol·licita l’autorització d’immigració ha estat condemnada per dues o més infraccions doloses, d’acord amb les disposicions de l’apartat anterior, en un període de dos anys”.

Comentaris (7)

Trending