Cañada ha comparegut al Consell General per exposar les dades que havia gestionat el seu antecessor, amb la qual cosa ha estat força sintètic. Ha explicat que durant el 2023 Marc Vila va gestionar 349 expedients, un 18% més que un any abans, i del total 219 tenien vinculació amb l’habitatge i, molts, tenien com a protagonistes llogaters que havien rebut cartes dels seus arrendadors que els anunciaven que havien de marxar. D’aquests expedients, el 63% va afectar persones que fa més de 20 anys que resideixen al Principat, “una dada preocupant”, ha reconegut posteriorment en declaracions als mitjans de comunicació.
El Raonador del Ciutadà ha explicat que si el tall es fa en els 10 anys de mínim de residència, el percentatge supera el 83%. Hi va haver 44 persones de nacionalitat espanyola i 38 andorrans que es van trobar amb aquest problema. La institució va fer d’intermediària en alguns casos i va dirigir els afectats cap als departaments que es va considerar adients, però no se sap com van acabar aquestes peticions de marxa dels domicilis. Quan hi va haver l’anunci de la llei de mesures d’estímul de l’economia i el poder adquisitiu que havia d’allargar els contractes de lloguer, hi va haver un increment de demandes.
Això va ser al novembre. A partir del desembre passat els dossiers sobre habitatge han caigut en picat, amb la qual cosa és pot fer una “lectura parcialment satisfactòria” que la llei per allargar els contractes ha fet el seu efecte. En tot cas, les dades manllevades del seu antecessor, ha dit Cañada, són “prou rellevants com per copsar la problemàtica. Va ser un problema cabdal per al gros de la població”. “Es va realitzar una mesura i gran part del que hem fet és posposar un problema latent”, ha insistit el raonador.
Ja en declaracions als periodistes -la compareixença ha estat molt breu-, Cañada ha assegurat que “si no fas res perquè canviï res no canviarà”. Ara bé, ha indicat el Raonador, “pot passar que canviï alguna cosa dins del país o que arribin circumstàncies externes” que provoquin canvis. I en aquest sentit ha parlat d’un decreixement econòmic o d’una millora en països veïns que ja no faci atractiu venir a Andorra o, fins i tot, que nacionals espanyols, francesos o d’altres països trobin més interessant tornar als seus països d’origen.
TRIBUTS
Si han baixat els expedients sobre habitatge, també ho han fet els que posen de relleu les mancances sobretot d’empatia que hi ha a la CASS, ha explicat Cañada, que ha afirmat que hi ha una bona relació amb la direcció general de la parapública i que s’han implementat un parell de recomanacions que es van fer per tal d’aconseguir que les resolucions que emet la Seguretat Social siguin més entenedores. “La CASS és un organisme molt gran que tracta situacions complexes i delicades” i no sempre té la possibilitat i l’empatia d’acostar-se prou al ciutadà, encara que sembla que hi ha algun brot verd de canvi.
Darrerament, ha destacat el Raonador del Ciutadà, els principals mals de cap han arribat per queixes dels obligats tributaris respecte del departament de Tributs i Fronteres. Més enllà del que costa poder trobar hores o que els dispositius o aplicacions electròniques funcionin, Cañada ha explicat que les queixes que reben són perquè “el ciutadà no rep resposta” als neguits que planteja a l’agència tributària.
Xavier Cañada també ha explicat que ha baixat el suflé respecte de casos relacionats amb el món de la construcció i obrers peruans i ha assegurat que els dossiers, pocs, que li arriben per persones de nacionalitats llatinoamericanes tenen a veure amb situacions de reagrupament familiar. Respecte de l’expedient sobre els obrers peruans que la institució va posar en coneixement de la fiscalia, Cañada no n’ha tingut cap novetat “i tampoc l’hem de tenir perquè no som part”, ha deixat clar.