El PS demana a Govern que aclareixi com va i quin ús ha tingut el sistema d’escolta de comunicacions

El conseller general Roger Padreny demana quants cops s'han utilitzat les maquinàries i reclama el contracte renovat d'Andorra Telecom d'evolució i manteniment del sistema d'intercepció legal per valor de 999.854 euros

Comentaris

El conseller general del PS Roger Padreny.
El conseller general del PS Roger Padreny. PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) reclama saber tots els detalls sobre el funcionament de la màquina d’escoltes de comunicacions. Des de com va l’eina, dividida en dues parts que controlen Andorra Telecom i la policia, a quantes vegades s’ha fet servir des que fa més d’una dècada es va adquirir. Tot plegat ve a tomb de la renovació d’un contracte entre l’operadora de telecomunicacions i l’empresa que fa el manteniment del sistema d’intercepció legal.

El grup parlamentari socialdemòcrata vol tenir accés el contracte renovat i els extingits d'evolució i manteniment del sistema d'intercepció legal de les comunicacions, signats entre Andorra Telecom i l'empresa Excem Grupo 1971, en aquest darrer cas per 999.854 euros, amb l'objectiu de conèixer els detalls de les intercepcions legals de les comunicacions al Principat.

La firma Excem és la que s'encarrega del manteniment del sistema d'intercepció.

Relacionat

Un milió d’euros per millorar el sistema per ‘punxar’ telèfons

Els socialdemòcrates reclamen transparència: "Tenint en compte que el contracte fa referència a un objecte delicat, com són les comunicacions particulars, considerem que és necessari que hi hagi el màxim de transparència i s'expliqui i es faci pública tota la documentació referent a contractació sobre la intercepció de les comunicacions", ha explicat el conseller del Partit Socialdemòcrata (PS) Roger Padreny.

El conseller general demana quins motius han portat a Andorra Telecom a renovar el contracte, quina és l'amortització actual del maquinari o dispositius emprats per interceptar les comunicacions, així com del seu programari

Paral·lelament a aquesta demanda d'informació, Padreny ha formulat una sèrie de preguntes escrites a Govern "per esclarir tant el protocol de funcionament de l'ús del maquinari i programari que permet interceptar les comunicacions, així com quins perfils o casuístiques han sigut objecte o subjecte de la intercepció de les comunicacions, com també s'expliqui públicament quin ús es fa de les dades enregistrades i qui té accés a aquestes dades", ha explicat Padreny.

En primer lloc, el conseller general demana quins motius han portat a Andorra Telecom a renovar el contracte, quina és l'amortització actual del maquinari o dispositius emprats per interceptar les comunicacions, així com del seu programari. En segon lloc, des del PS es vol saber quants cops s'han utilitzat els dispositius d'intercepció de les comunicacions des de la posada en funcionament del sistema d'intercepció, quines han estat les casuístiques en què s'han utilitzat els serveis d'intercepció de les comunicacions i quins perfils de persones, físiques, jurídiques o entitats, han sigut objecte de la intercepció de les comunicacions.

En tercer lloc, Padreny demana per què es va decidir situar dos dispositius separats físicament, un situat a les dependències d'Andorra Telecom i un altre a la Policia i com funciona la relació entre aquests dos dispositius físicament separats. Des del PS demanen també quines persones tenen accés a l'ús d'aquests dispositius i quin és el marc legal que les empara en la utilització, així com funciona el procediment habitual d'ús i quins són els protocols d'actuació. En aquest sentit, Padreny pregunta qui i com es comuniquen les intercepcions legals de les comunicacions. Finalment, des del PS volen saber on queden enregistrades totes les actuacions fetes i les dades recollides, i si s'eliminen les dades enregistrades. En cas afirmatiu, Padreny vol saber en quin termini màxim s'eliminen aquestes dades.

Comentaris (1)

Trending