Formacions al marge, els bombers van fer durant el 2020 5.344 actuacions, 566 menys que l’exercici anterior, quan se’n van fer 5.910. De mitjana, l’any passat es van fer 18 actuacions diàries quan els tres anys anteriors se n’havien fet 20, segons que ha explicat el director adjunt del cos, Jordi Farré, durant una compareixença pública per fer balanç de l’activitat dels bombers. Farré ha iniciat la seva intervenció tenint un record per a les persones afectades per la pandèmia en qualsevol de les seves formes i enviant-los un missatge de suport. Alhora, el número 2 del cos de bombers ha recordat que dilluns vinent és el patró del departament -Sant Joan de Déu- però que no hi haurà un acte presencial “per raons òbvies”.
Farré ha destacat, com és sabut, que a diferència d’altres cossos de salvament i extinció d’incendis de països de l’entorn, el transport sanitari, al Principat, “té un rol molt important”. Durant l’any passat es van fer 3.839 actuacions d’aquesta naturalesa. És a dir, set de cada deu intervencions operatives van ser de caràcter sanitari. La caiguda és del 9,5% respecte del 2019, més baixa que la reculada de les intervencions per raó d’incendis (-13,94%) o salvaments (-11,17%).
En general, l’assistència durant el 2020 va ser “molt més local”. Inclòs en un camp on solen ser els visitants els que donen més feina als bombers: els rescats de muntanya. L’esclat ‘de llibertat’ que va suposar l’obertura de mobilitat després del confinament, va portar molta més gent del país a la muntanya del que sol ser habitual. Algunes persones van acudir a indrets pels quals no estaven preparats i això va fer que tot i la davallada de turistes, els rescats de muntanya es mantinguessin estables el 2020 (136) respecte del 2019 (137).