Els nous policies i penitenciaris cobraran el complement per no fer vaga a partir de l’1 de desembre

Una esmena al pressupost del grup demòcrata estableix aquest plus en 150 euros mensuals i també fixa que els agents en període de formació també cobraran part d’aquest concepte i d’altres específics com el de torns o de contingències: un 60%

Un agent de policia fent un control d'alcoholèmia. POLICIA D'ANDORRA

Els policies i els penitenciaris de les darreres promocions -aquells que van entrar als respectius cossos a partir del 2017- també cobraran el complement que els seus companys més antics tenen per no poder fer vaga. Serà de 150 euros. Això sí, encara hauran d’esperar un temps. Fins a finals d’any. No serà a partir de l’1 de desembre que s’atorgui aquest plus. A banda, també es preveu que aquells funcionaris que estiguin en període de formació puguin cobrar aquest i altres complements, però únicament el 60% del total.

Així s’estableix en una de les esmenes que el grup demòcrata ha presentat al projecte de llei del pressupost per al 2024. La proposta, si no passa res d’estrany, hauria d’aprovar-se durant el treball en comissió de text i, d’aquesta forma, es formalitza negre sobre blanc una intenció ja avançada fa unes setmanes pel mateix cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Justícia i Interior, Esther Molné. Un anunci que, per cert, també ha generat un cert malestar en el cos de bombers, que no es veurà, per ara, beneficiat per aquesta mesura.

Treva d’un mes dels bombers en les mesures de pressió: tornen les hores extra

L’esmena modifica diferents aspectes de la Llei de Funció Pública del 2019. En concret, aquells que fan referència als “complements específics dels cossos especials”. Per un costat, s’introdueix una disposició addicional novena en la qual s’estableix la “retribució de les funcions permanents dins el complement específic dels funcionaris del cos penitenciari i del cos de policia”. I aquí és on s’indica que aquells membres dels dos departaments que hi van entrar després de l’aprovació de les noves lleis que els regulaven l’any 2017 recuperaran aquest plus. Serà “a partir de l’1 de desembre del 2024” i consistirà en un import mensual de 150 euros (per sota del que cobren els seus companys més veterans”. A banda, es deixa clar que aquesta xifra s’haurà d’actualitzar anualment via pressupost, com la resta de conceptes de les graelles salarials.

El text també manté que els funcionaris més antics “continuaran percebent el complement retributiu per l’exercici permanent de les seves funcions de conformitat amb la normativa vigent abans de la referida data”. Aquest és, per tant, d’un import superior al fixat pels seus companys nous.

Un altre canvi que s’introdueix fa referència als agents dels dos cossos que estiguin en període de formació. Fins ara, no tenien dret a percebre res d’aquests complements. Ara, es canvia i se’ls meritarà “el 60%”. L’objectiu és “incentivar la integració dels nous membres als cossos especials, que presenten un servei públic essencial per al país”.

RETALLADA A L’APDA I A L’INSTITUT DE L’HABITATGE

Des de Demòcrates també s’esmena el pressupost de dues entitats públiques, per reduir-lo. En el primer cas, amb l’Institut de l’Habitatge, es rebaixa la despesa de personal en un total de 19.926,18 euros, sumant 17,252,16 que es treuen de la partida de sou base dels funcionaris i agents de l’administració de caràcter indefinit i 2.674,08 de les quotes a la seguretat social.

Més forta és la retallada que pateix l’Agència de Protecció de Dades (APDA). Es vol disminuir fins a tres partides: Publicitat i Propaganda, en 7.500 euros; Treballs d’empreses de processament de dades, en 25.000; i assessoraments jurídics, en 25.000. Així doncs, un total de 57.500 euros que s’estalviarà el Consell General i, de retruc, Govern, ja que es redueixen en aquest import les transferències previstes a l’entitat.