Molné ha hagut de respondre les preguntes (i també retrets) de la consellera general de Concòrdia Maria Àngels Aché durant la sessió de control celebrada al parlament. En aquest sentit, ha negat que, de moment, es pugui parlar de “retard”, ja que “molts dels terminis no s’han acabat”. Ara bé, al mateix temps, ha reconegut que han sorgit dificultats que poden endarrerir-ne alguns. De fet, ha acusat la Llei de tenir “incongruències”. Un exemple: el fet que es demani el registre dels plans de Protecció Civil en dos anys quan aquests no han d’estar fins tres anys després de l’entrada en vigor de la legislació.
Des de Concòrdia, la consellera general Maria Àngels Aché ha instat el Govern a complir la llei i fer tota la normativa a temps: “cal un compromís per no ajornar més el desplegament dels reglaments per garantir la seguretat i la protecció de la població”
De fet, ha explicat que, dels reglaments a elaborar, “alguns estan avançats”. Entre ells, però, alguns que ara “hem aturat” perquè es preveu fer una modificació legislativa per corregir aspectes incorrectes que s’han detectat. També ha reconegut, però, que “el projecte [aplicar la Llei] és faraònic i crea un nou model feixuc i difícil d’implementar”. A la vegada, ha donat a entendre que, en alguns dels casos, es trigarà més del que tocaria a tenir els reglaments. “Els terminis em preocupen poc. Si hem de trigar una mica més, no és un problema. Ja tenim un sistema implementat per protegir els nostres ciutadans”, ha manifestat, tot defensant que “el que hem de fer és tenir les dades adequades per poder donar les alertes que siguin necessàries i ja anirem fent el desplegament reglamentari”.
Des de Concòrdia, Aché ha acceptat que, efectivament, els terminis no han acabat, però ha avisat que “queden molts elements pendents i poc temps”. Per això, ha instat Govern a complir i fer la normativa. “i si falten recursos humans o tècnics, els han de posar”, ha comentat. I és que, ha indicat, “cal un compromís per no ajornar més el desplegament dels reglaments per garantir la seguretat i la protecció de la població”.
La consellera general també s’ha interessat per la decisió de no construir, com estava inicialment previst, un edifici per albergar el futur centre nacional d’emergències, amb el telèfon centralitzat 112. La ministra ha defensat que la decisió rau en la necessitat de fer una “gestió responsable” dels recursos públics. “Si en féssim un, diríeu que no parem de gastar diners”, ha etzibat Molné, tot assegurant que hi ha identificats “llocs” on poder instal·lar aquests serveis i que, ara, s’estan acabant d’analitzar.
El debat ha estat intens i ha acabat amb un estirabot de la ministra davant la darrera pregunta que formulava la parlamentària de Concòrdia. L’ha titllat directament “d’absurda” i no l’ha volgut respondre -en una pregunta posterior, ha demanat disculpes per haver emprat un to no especialment apropiat-. Sí que ha contestat les formulades posteriorment des d’Andorra Endavant, tot demanant pels plans d’inundabilitat davant la possibilitat que un fenomen com la DANA que va afectar València tingui lloc al Principat. Molné ha apuntat que, segons el que li han comentat els tècnics, la documentació necessària per culminar-los estaria de cara a l’estiu.
CONSENS AMB LA JUSTÍCIA, AMB ALGUN PERÒ
Prèviament a la sessió de control, s’ha celebrat una altra d’ordinària per aprovar la llei que modifica diferents normes en l’àmbit de la Justícia. Com s’esperava, ha estat validada per unanimitat per tota la cambra, que valoren que conté mesures que ha de permetre agilitzar el funcionament del tercer poder. Ara bé, des d’Andorra Endavant, s’ha emès un sí crític, tot lamentant que, al seu entendre, cal anar més enllà per garantir una transformació que realment solucioni els problemes existents.
“Resulten insuficients”, ha apuntat Marcos Monteagudo, que ha qualificat el text com a “una tireta davant una hemorràgia”. I és que, ha afirmat, ara mateix “la Justícia pateix un problema estructural que cal abordar” amb una “reflexió profunda en què participin els lletrats”. Només així, s’aconseguirà, ha assegurat, “garantir resolucions justes, processos més àgils i que es compleixin els principis de l’Estat del dret”. Des de la formació també s’ha demanat “una inspecció externa per implementar un règim sancionador a batlles i magistrats”, opció que, des del Govern, la ministra Ester Molné ha volgut recordar que ja existeix via el Consell Superior de la Justícia.
Comentaris (1)