Tot plegat ve a tomb del debat que hi va haver aquest dijous al Consell General arran d’una pregunta formulada per la socialdemòcrata Susanna Vela en relació amb el suïcidi d’un pres al centre penitenciari. Una vegada fets alguns apunts sobre el malaurat succés, el debat es va orientar cap a la situació que es viu, tant per part dels funcionaris com, sobretot, entre els interns, a la Comella. I una de les qüestions que va lamentar Vela va ser el fet que es passin quinze hores o més el dia, els interns, a l’interior de la cel·la.
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va admetre que aquesta era una qüestió que es podria fer molt millor i que s’hi treballaria. Igual com s’està treballant en avaluar quin seria l’espai millor per a les persones que havent comès un delicte pel qual han de respondre per la via penal i de l’internament, pateixen trastorns mentals. Lligant-ho tot, el PS pretén que la solució s’acceleri. O, com a mínim, que vagi més ràpida del ritme que potser pretén dur l’executiu. D’aquí que els tres consellers del PS -Judith Casal, Susanna Vela i Pere Baró- hagin impulsat la moció que el Butlletí del Consell General ja ha publicat aquest mateix divendres.
Els parlamentaris socialdemòcrates lamenten que amb la situació actual “la condemna que s’imposa als interns és doble: privació de llibertat i aïllament”. Per tant, hi ha “la necessitat urgent de reduir els riscos d’exclusió social com a conseqüència del compliment de la pena de privació de llibertat quan allò que cal és disposar de mitjans d’orientació per a la resocialització i la reinserció social dels interns”.
Els socialdemòcrates consideren que “s’ha d’abordar la prevenció mitjançant l’educació, polítiques efectives en salut mental, factors correctius de la desigualtat i penes menys lesives que la privació de llibertat. Atès que les polítiques de reinserció són un mecanisme preventiu de la reincidència criminal i que des de la perspectiva dels drets humans són també una garantia del dret a la segona oportunitat. És un principi rector del dret penal el de mínima intervenció, de forma que l’Estat només ha de recórrer a ell quan no hi hagi altra forma menys lesiva de restablir l’ordre i la pau social”.
Per tot plegat “s’insta al Govern que en un termini màxim de sis mesos faci un estudi per determinar els recursos i mitjans necessaris per atendre millor els interns -i en concret aquells que puguin patir malalties o trastorns de salut mental- amb l’objectiu de crear un espai on ingressar i tractar aquestes persones, el qual estigui acompanyat d’un programa específic d’accions diferents al ja existent per a interns comuns i que compti amb un seguiment per part d’Afers socials” i, també, que “abans de la finalització de l’any 2025, presenti un projecte de llei de modificació de la Llei 4/2007, del 22 de març, qualificada penitenciària, amb l’objectiu d’assolir un sistema penal equilibrat pel que fa al seu caràcter punitiu i el seu deure de reinserció”.