Aquesta consciència de la presència de més fenòmens meteorològics extrems fa que des de Protecció Civil també es tingui clar que cal seguir treballant en els plans d’emergència, que són els que regulen els avisos meteorològics per poder definir bé “els procediments preventius”. I és que si bé Andorra no es pot comparar amb València, Pons ha advertit que “tard o d’hora tenim la possibilitat que ens afectin, no estem al mig d’una bombolla”. Segons ha explicat, des de l’administració pública s’és “sensible” a identificar zones vulnerables i “durant el proper any es continuarà reflexionant en aquest sentit” per tenir clar els espais amb més risc. “És important recordar que som en un territori amb certes complexitats i tard o d’hora ens afectarà, per tant, cal estar preparats”, ha insistit.
En aquest sentit ha posat en relleu la importància de la formació de la població, sobretot en autoprotecció, perquè els ciutadans “sàpiguen com han d’actuar” davant d’un fenomen d’aquest tipus. I en aquest punt ha destacat les xarrades i sortides que s’han fet amb la gent gran, on han participat més de 300 persones, un col·lectiu especialment vulnerable.
I en aquest mateix àmbit també ha destacat el conveni que se signarà amb tots els comuns durant els propers mesos, tal com ja es va anunciar després de l’última reunió de cònsols. “És un compromís important per reduir el risc de desastres”, ha manifestat.
VOLUNTARIS
Entre el balanç del 2024 també s’ha destacat la creació del cos de voluntaris de Protecció Civil que si inicialment hi havia una previsió de tenir entre 15 i 20 sol·licituds, fins ara ja se n’han rebut 26. A finals d’aquest any s’han fet també les entrevistes personals a tots els que s’han presentat i la setmana que ve està previst que comenci una formació online que es complementarà amb una formació presencial el cap de setmana del 12 i el 13 d’abril perquè tots els membres del cos estiguin preparats. Una de les primeres accions en què es preveu que participin seran els Jocs dels Petits Estats.
Comentaris