Interior planteja un nou dispositiu penitenciari per l’increment de reclusos amb patologies mentals

La presó disposa actualment de 63 funcionaris i la direcció considera que la xifra òptima hauria d’arribar a 75 vist l’augment que hi ha hagut el darrer any de la població interna

Un moment de la diada patronal penitenciària al centre de congressos d'Andorra la Vella.
Un moment de la diada patronal penitenciària al centre de congressos d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

El ministeri d’Interior es planteja impulsar un nou dispositiu penitenciari per donar resposta a l’increment de reclusos que pateixen algun tipus d’addicció o alguna patologia lligada a la salut mental. Així ho ha explicat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, que ha posat de relleu “el nou context de la població carcellera actual”. Molné, com ha confirmat el director d’Institucions Penitenciàries, Miquel Àngel Garcia, ja ha encarregat un estudi detallat per avaluar la situació amb dades i mirar de com poder-hi fer front.

A aquesta qüestió s’hi ha referit la titular d’Interior a preguntes de l’Altaveu després de l’acte de celebració del Dia de la patrona del cos, la Mare de Déu del Remei. Durant l’acte s’ha condecorat aquells funcionaris que fa 25 anys que van accedir al cos, entre els quals l’esmentat Garcia, a qui tant la ministra com el cap de Govern, Xavier Espot, que ha presidit l’acte oficial han lloat. Segons Molné, Garcia “ha demostrat amb escreix la seva vàlua professional i ha contribuït al bon funcionament del sistema penitenciari”. El màxim responsable governamental ha centrat el reconeixement en el fet d’agrair-li el fet de dur a terme “la difícil tasca de comandar el cos penitenciari”.

El director del centre ha estat un dels reconeguts en la diada patronal pels seus 25 anys com a agent, i el Govern ha ressaltat el fet que “ha demostrat amb escreix la seva vàlua professional i ha contribuït al bon funcionament del sistema penitenciari”

Durant els discursos que han fet els tres càrrecs institucionals esmentats -Espot, Molné i Garcia- s’ha posat de relleu, en tots els casos, l’increment tan significatiu que ha experimentat la població reclusa, per l’ampliació de l’aplicació dels judicis ràpids. Sobretot, han augmentat molt els arrestos parcials, és a dir, les condemnes en semi-llibertat o els arrestos nocturns. En aquest sentit, la titular ministerial ha agraït “l’esforç i dedicació” dels funcionaris en aquest moment. I s’ha felicitat pel fet que dues agents acaben de superar el període de formació, tres més estan a punt d’iniciar-lo i hi ha ara en marxa un concurs per seleccionar cinc agents penitenciaris més. S’hi han presentat onze candidats que ben aviat iniciaran les proves oportunes.

Molné ha explicat que més enllà d’aquestes deu places que d’una manera o altra s’hauran o creat o omplert els darrers temps, pretén mirar quin marge li dona el pressupost del 2025 per poder dotar d’alguna plaça més el cos. El director d’Institucions Penitenciàries ha indicat que en l’actualitat hi ha 63 agents i la xifra ideal vistos els interns actuals seria 75. Per aquest motiu, Garcia ha indicat que a banda de les cinc places que ja estan en procés en caldrien vuit més, més enllà de les jubilacions que es vagin donant. Quan? “Això és una qüestió de pressupost. Si poden ser totes l’any que ve, millor. Però entendria també que fossin de manera gradual”.

SALUT MENTAL

El director del centre, que ha explicat que s’està en fase d’elaboració de l’estudi encomanat per la ministra relatiu al creixement d’interns amb patologies mentals, ha explicat que ara mateix hi ha “una dotzena de reclusos” que es podrien considerar amb necessitats d’aquesta naturalesa. Això sense tenir en compte aquelles persones que estan penades a anar a dormir al centre i que tenen problemes d’alcoholèmia. Garcia ha admès que un nou dispositiu “seria recomanable” però ha deixat en mans dels polítics la decisió final.

IMG 2098
El director d'Institucions Penitenciàries, Miquel Àngel Garcia, ha estat un dels condecorats pels 25 anys com a agent penitenciari.

I en aquest sentit, la ministra Molné s’hi ha mostrat molt favorable. De fet, ha estat ella qui ha anunciat l’estudi veient “el nou perfil de molts reclusos”. L’estudi i el nou dispositiu, que s’hauria d’analitzar si escau amb el ministeri de Salut encara que no tindria res a veure amb el plantejament de salut mental que es fa per a persones sense problemes delictius, obeeixen a “aquesta nova realitat, a un context de creixement de la població reclusa amb addiccions o un perfil de pres amb problemes de salut mental”

S’ha passat d’una cinquantena de persones en llista d’espera que hauria estat el màxim quan ‘crisi dels arrestos nocturns’ a una dotzena que quedarien encara ara pendents de poder accedir a complir les seves condemnes

Molné ha explicat que és molt aviat per posar terminis i fins i tot per parlar de característiques del recurs que es considera necessari. En tot cas, hauria d’anar molt més enllà de l’actual mòdul psiquiàtric de què disposa ja el centre penitenciari i que, fins ara, només ha acollit dos interns. La ministra ha recordat que al centre d’espai n’hi ha. I que el dispositiu de què es parla podria ser des d’un nou centre a un annex de l’actual presó de la Comella.

Miquel Àngel Garcia ha recordat que “el nostre centre és molt específic” quant a la disposició dels espais físics i la tipologia de reclusos que acull, atès que en un sol equipament hi ha homes -penats i preventius- i dones. En aquest sentit, el director de la presó ha remarcat que en el mòdul de penats hi ha una vintena de places lliures. Entre els preventius, una quinzena. I el mòdul de dones, deu més com a mínim.

El màxim responsable d’Institucions Penitenciàries també ha assegurat que la llista d’espera de penats a arrestos parcials mai no ha arribat a un any. I que s’ha fet un esforç per anar acollint aquesta tipologia d’interns. Aquesta circumstància també l’ha reconeguda la ministra Molné, que com Garcia ha assegurat que la situació s’ha anat redreçant. I el director de la presó ho ha acabat quantificant: d’una cinquantena de persones en llista d’espera que hauria estat el màxim a una dotzena que quedarien encara ara pendents de poder accedir a complir les seves condemnes.

Una imatge dels condecorats amb el cap de Govern, la ministra i el secretari d'Estat.
Una imatge dels condecorats amb el cap de Govern, la ministra i el secretari d'Estat. Toni Solanelles

Finalment, una de les qüestions destacada per la ministra i també ressaltada després per Espot en els seus respectius discursos ha estat el fet que abans de final d’any es preveu tenir enllestit el reglament d’especialitats. “És una norma molt important”, ha remarcat la titular d’Interior, que ha repassat altres canvis en el marc de la reorganització de l’estructura penitenciària. I el cap de Govern, al seu dia ministre del ram, ha ressaltat que especialitzar-se “no només suposa rebre un complement sinó realitzar una tasca cada cop més perfeccionada, més elevada” quant a la qualitat.

I és que Espot ha destacat, en general, la feina “amb rigor però també amb humanitat” que es fa la Comella. Amb la reinserció i la resocialització com a dos pilars fonamentals atès que “la filosofia del nostre sistema penitenciari no consisteix en castigar el pres” sinó donar “les eines necessàries per aconseguir” que el reclús “tingui una segona oportunitat a la vida”. I que quan una persona que ha delinquit surti de la presó no hi hagi de tornar perquè ha delinquit una nova vegada. “Tots volem que aquella persona que surt de la presó, surti i no torni a delinquir”, ha destacat un Espot que ha recordat als penitenciaris que “la vostra feina és una feina desconeguda i ingrata”. Però fonamental per garantir el bon funcionament del sistema judicial.

Comentaris (5)

Trending