Interior avalua mecanismes perquè els presos hagin de passar menys hores tancats a la cel·la

Molné descarta una auditoria externa sobre el cas del reclús que es va suïcidar però reconeix que hi ha una causa judicial oberta alhora que explica que seria bo poder oferir més treballs en favor de la comunitat i reduir els elements pels quals es pot dictar l’empresonament provisional

Ester Molné responent la qüestió relativa al centre penitenciari.
Ester Molné responent la qüestió relativa al centre penitenciari. CONSELL GENERAL

El ministeri d’Interior està fent una anàlisi que porti a mesures per “intentar reduir les hores que els interns estan a les cel·les”. El règim d’excessiu aïllament que es viu a la Comella “és una de les coses que hem de millorar”, segons que ha reconegut la titular ministerial, Ester Molné, arran d’un tens debat al Consell General amb el cas del suïcidi d’un reclús com a punt de partida. Molné ha descartat encomanar una auditoria externa que analitzi la situació en què es va donar l’autòlisi consumada d’un pres de 28 anys fa poques setmanes.

Molné ha hagut de respondre a una pregunta inicial de la parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela. Tot plegat ha partit de luctuós fet del jove lauredià però s’ha anat estenent a les condicions amb què estan els interns a la Comella. I s’han afegit al debat, per dir-ho així, altres consellers, amb moments de certa tensió i de retrets especialment entre la ministra i diversos parlamentaris del PS, que han estat els que han portat la veu cantant de la qüestió. 

El debat iniciat a partir d’una pregunta del PS en relació als fets derivats del suïcidi d’un intern de 28 anys ha viscut moments de tensió i de notable retrets entre la titular d’Interior i d’alguns dels parlamentaris socialdemòcrates

La ministra d’Interior i Justícia ha posat sobre la taula, per començar, els protocols interns que hi ha a la Comella per tal d’actuar en cas d’un suposat episodi de sospita d’idea autòlitica o similar. I ha refermat que “a nivell administratiu no hi ha cap responsabilitat en la causa d’aquest intern”. Molné ha explicat que “tenint un seguiment acurat” del reclús com suposadament seria el cas, i amb informes dels facultatius que hi van intervenir, dels sotsoficials i de l’oficial que hi havia els dies al tomb del succés i de la direcció, “amb quatre o cinc dies es pot fer un informe del que ha succeït per no allargar l’agonia” de la família, per exemple. I és que la ministra ha lamentat que es posés “el focus” en un cas concret per, al seu entendre, “desacreditar el que es fa al centre penitenciari”

“No s’ha de fer política d’un cas aïllat”, ha insistit Molné que ha lamentat que el PS hagués posat una pregunta oral i no s’hagués limitat a demanar documentació escrita. I és que la responsable d’Interior ha arribat a acusar el PS d’“instrumentalitzar” un suïcidi “per dir que s’està maltractant els interns”. Malgrat que Molné hi ha afegit que la situació a la Comella “no és tan desastrosa com vostè vol fer entendre”, Vela ha replicat amb contundència i enutjada. I ha recordat que els consellers tenen el dret de fer la seva feina com creguin oportú i optar per la via que considerin, deixant clar que sol·licitaran els informes pertinents. De fet, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, que ha repassat la feina que s’ha anat fent des del 2019 per part de la seva formació, ha reclamat en un parell d’ocasions si hi hauria una auditoria externa o si la ministra estava al cas que la fiscalia estigués investigant els fets. La titular ministerial ha descartat cap més investigació ‘administrativa’ però sí que ha reconegut que “hi ha intervenció judicial”

SITUACIÓ PENITENCIÀRIA

Més que el cas concret del malaurat pres de Sant Julià, el debat s’ha dirigit cap a la situació penitenciària. Molné ha tornat a recordar que hi ha més presos que mai amb patologies mentals i que per això “he iniciat una consulta al Consell Superior de la Justícia i als tribunals per analitzar quin tipus de centre penitenciari es podria idear per tenir més sensibilitat cap a les persones” amb els esmentats trastorns. En el termini d’un any, ha dit la ministra, es podria tenir un model d’establiment adaptat a aquest tipus de població carcerària. 

Una imatge del centre penitenciari.

Relacionat

Interior dona per tancat el cas del reclús mort a la presó: “No ha fallat res”

Susanna Vela ha lamentat també que els interns es passin unes 19 hores tancats a les cel·les. I ha reclamat un sistema penitenciari “menys punitiu i menys aïllant”. Molné, que en un moment donat ha arribat a dir que la presó de la Comella està millor que les presons “dels països subdesenvolupats”, situació que ha tornat a indignar la consellera socialdemòcrata, ha admès que la qüestió de la reclusió en cel·la “és una de les coses que podem millorar” però per a la qual cosa “necessitem recursos”. I ha aprofitat per tornar a donar llenya al PS al·legant que dibuixant un panorama tan negre no hi haurà qui vulgui anar a treballar a Institucions Penitenciàries.

Molné: “S’han d’apujar aquestes hores (d’atenció psicològica) i hi estic disposada. Mai no he dit que no. Estic disposada a posar més recursos, però no cal desacreditar el que estem fent al centre penitenciari”

Ester Molné ha explicat que hi ha un pla individualitzat per cada reclús i ha assegurat que aniran en augment les hores d’atenció psicològica, que segons les dades que ha donat i els càlculs fets pel també parlamentari socialdemòcrata Pere Baró, corresponen a vuit hores a la setmana. “S’han d’apujar aquestes hores i hi estic disposada. Mai no he dit que no. Estic disposada a posar més recursos, però no cal desacreditar el que estem fent al centre penitenciari”, ha insistit la titular de Justícia i Interior, aquest dijous més punyent del que sol ser habitual.

A preguntes de Carine Montaner Molné ha fet referència als treballs en favor de la comunitat i s’ha referit a la situació de presó preventiva a demanda de la consellera de Concòrdia Maria Àngels Aché. En el cas de l’apunt fet per la presidenta d’Andorra Endavant, la ministra ha indicat que “no és una mala idea” poder incrementar la possibilitat que els reclusos puguin fer més treballs en favor de la comunitat. Però que per això cal que hi hagi empreses o institucions que hi estiguin disposades. Per això es treballarà en “sensibilització” i no es descarta “l’atorgament d’incentius”

Quant a la presó provisional, la ministra ha parlat d’una trobada amb la junta del Col·legi d’Advocats que “pensen que hi ha un abús” d’aquestes situacions. Molné ha deixat clar que ella no estava dient que hi hagués aquesta abús denunciat pels advocats, però sí que ha reconegut que en el marc de la reforma del Codi de procediment penal es poden introduir canvis i que molt probablement s’eliminarà el supòsit de l’alarma social com a element per enviar provisionalment un detingut al centre penitenciari. I és que segons la ministra “l’alarma social no s’escau”.

Comentaris (8)

Trending