Govern incrementa els controls per evitar fraus amb les peticions de reagrupament

La ministra Molné assegura que s’han detectat casos de persones que sol·licitaven fer venir un familiar, però després en tenien a casa seva més de forma il·legal; també defensa que els requisits econòmics es podran mantenir amb l’acord d’associació, fins i tot pels ciutadans comunitaris

Persones fent cua al Servei d'Immigració.
Persones fent cua al Servei d'Immigració. Altaveu Mèdia

Més enllà d’endurir els requisits pel que fa al reagrupament familiar, Govern també ha incrementat els controls per evitar que hi hagi situacions fraudulentes. Aquestes, ha assegurat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, s’han produït. Així, ha afirmat que hi ha hagut casos de persones que han fet els tràmits per portar un familiar, però, posteriorment, s’ha detectat que al domicili hi havia més gent. Ho ha explicat durant la sessió de control que ha derivat en un model migratori. Davant la pressió dels partits contraris a l’acord d’associació, Molné ha volgut deixar clar que, fins i tot per als ciutadans comunitaris, el reagrupament s’haurà de fer garantint que tenen prou recursos econòmics.

La pregunta que ha generat tot el debat ha estat formulada pel líder de Concòrdia, Cerni Escalé, que demanava a Govern que explicités quin és el seu model migratori. Molné ha deixat clar que l’aposta és per una fórmula que sigui sostenible, però defensant que cal creixement per garantir les necessitats del teixit econòmic. “La mà d’obra és riquesa. La necessitem per fer avançar les empreses”, ha afirmat. A la vegada, però, ha defensat que els darrers temps ja s’han fet accions per reduir la pressió migratòria dels darrers temps, com ara reduir els contingents de quotes.

Entre aquestes, les que afecten els requisits del reagrupament, que es van endurir de forma considerable. Més enllà d’això, la ministra ha apuntat que també “hem incrementat els controls” I això, perquè s’ha detectat que “hi ha gent que sol·licita reagrupar una persona, però després tenen més gent a casa de forma il·legal”.

Durant el debat, també s’ha parlat del que suposarà per al model migratori l’acord d’associació si s’acaba aprovant. En aquest sentit, i davant les crítiques de Concòrdia i d’Andorra Endavant, la ministra ha defensat que no ha de suposar un fort increment de la població. Referint-se al reagrupament, de fet, ha volgut posar en relleu que es podrà continuar demanant uns requisits econòmics, fins i tot per als nacionals de països comunitaris. Es deixa clar que no poden ser una càrrega per al país on van; igualment caldrà acreditar uns ingressos mínims”, ha comentat.

La pregunta ha donat peu perquè el líder de Concòrdia hagi posat en relleu que, a l’entendre de la formació, Andorra té un problema de sostenibilitat” a causa “d’un model intensiu d’explotació de recursos i d’acumulació accelerada sobre el territori quant a estructures físiques i quant a persones”. A la vegada, ha retret Govern que durant els darrers anys s’han concedit 4.000 autoritzacions a treballadors per compte propi i 3.300 a residents passius. Per això, defensa que “calen accions concretes i útils respecte a aquest problema”. Una opció, segons ha indicat, seria “apujar els requisits a les residències possibles”, però ha advertit que “això amb l’acord d’associació serà impossible”. De fet, també ha alertat que el control de la immigració es pot perdre si s’accepta el conveni amb la Unió Europa, aspecte que Molné ha volgut desmentir.

L’acord no suposa tants canvis, sinó que està basat en la realitat d’Andorra i respecta la nostra especificitat”, ha apuntat la ministra. Així, ha remarcat que “tindrem un sistema únic a tot el mercat interior i permetrà la gestió dels equilibris subtils als quals hem d’arribar”. En aquest sentit, ha defensat que “el mecanisme jurídic pel que fa a la llibertat de circulació és molt garantista”.

Comentaris (2)

Trending