Després d’anades i vingudes, i una vegada el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) va anunciar que tenia el suport de tots els grups parlamentaris per impulsar els canvis legislatius pertinents, al ministeri d’Interior, que té sobre la taula la ‘patata calenta’ d’uns processos de selecció de formadors de la presó i el recurs promogut per un dels sindicats penitenciaris que va desestimar per extemporani però també perquè el reglament del cos recull que els sindicalistes són mers observadors, no li ha quedat cap més remei que fer marxa enrere.
No per al concurs en qüestió, que caldrà veure-ho, però sí per reconèixer la rellevància del paper dels sindicats. Dels cossos especials si més no. De fet, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha contactat durant la jornada d’aquest dijous tots els responsables sindicals que estan a l’aixopluc del seu departament per anunciar-los que una vegada analitzada la situació amb detall, i vist que el titular d’Educació, Ladislau Baró, ja tenia fins i tot dins de les voluntats programàtiques, equiparar la llei del cos d’educació amb la de Funció Pública en relació amb el rol sindical, no hi ha altra sortida que fer el mateix amb la resta de cossos especials.
“No es pot discriminar”, hauria assegurat la ministra, recordant que hi ha cossos -el cos general en aquest cas- que ja tenen reconegut el dret a veu i vot en els processos de selecció i en altres aspectes. No fa massa setmanes, però, en el marc del conflicte penitenciari, el ministeri responia oficialment que no hi havia res més que considerar observadors els sindicats del departament perquè remetent-se a la llei del cos, primer, i, després, al reglament corresponent, no podia ser d’altra manera.
La titular d’Interior, en principi, ho tindrà més senzill que el seu col·lega d’Educació. En principi, penitenciaris, policies i bombers tenen regulada la matèria a través de reglaments. És a dir, la llei específica del cos fa una remissió en blanc, per dir-ho d’aquesta manera, al reglament. Si el reglament es modifica, i això ho pot fer el Govern sense necessitat de passar pel Consell General, la feina ja estarà feta. I veient el que va dir al seu dia el Tribunal Constitucional, més valdria fer el canvi ràpid. Si a algú se li acut elevar alguna acció a l’Alt tribunal la tibada d’orelles a l’executiu seria de campionat.
Comentaris (5)