Govern actualitzarà des de zero tota la cartografia de riscos hídrics del país

L’executiu destinarà 182.000 euros a un estudi que es farà en dues fases: al desembre ha d’estar enllestit l’anàlisi de les parròquies més poblades (Andorra la Vella, Escaldes i Encamp); al març del 2026, el de la resta

El riu Valira al seu pas per Escaldes Engordany.
El riu Valira al seu pas per Escaldes Engordany. Albert Sanjuan

Govern ha encarregat una nova cartografia que analitzi les zones de risc hídric al país. D’aquesta forma, s’opta per no actualitzar l’existent, que data del 2010, sinó per començar la feina des del principi, ja que es considera més adient tenint en compte l’elevat nombre de noves construccions que s’han impulsat al país els darrers temps. L’encàrrec, segons ha pogut saber Altaveu, s’ha fet per la via d’urgència, costarà 182.000 euros i hauria d’estar enllestit per fases. La primera, al desembre, amb la informació de les tres parròquies més poblades (Andorra la Vella, Escaldes i Encamp). La resta del territori, al març del 2026.

Així ho ha explicat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, en resposta a les preguntes formulades pel conseller general d’Andorra Endavant Marcos Monteagudo, que posava en risc que pot suposar no tenir aquest document actualitzat així com altres mesures vinculades a l’aplicació de la Llei de Protecció Civil en cas de catàstrofe natural. Ho feia, a més, amb la Dana que va afectar València al cap.

Govern admet que gran part del desplegament de la Llei de Protecció Pública va amb retard, però ho atribueix a la “complexitat tècnica” dels documents a desenvolupar, com ara el mapa de riscos

En les respostes, s’explica que “pel que fa al risc hidràulic, el Govern disposa d’un estudi marc de l’any 2010 amb mapes que detallen els calats i les velocitats per identificar zones de desbordament”. S’admet, però, que “les dades no estan actualitzades”. I, per això, “tenint en compte que s’han construït un gran nombre d’edificacions, s’ha optat per refer la cartografia esmentada íntegrament en lloc d’actualitzar-la”.

Aquest treball es va encarregar en la reunió del consell de ministres de dimecres. Així, s’ha contractat “una empresa especialista” perquè faci “la cartografia oficial del risc hidràulic i l’elaboració dels mapes de risc d’inundació fluvial per als nuclis urbans de les set parròquies”. Aquests treballs es faran en dues fases. La primera, fins al desembre, a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp. La segona, amb Canillo, Ordino, la Massana i Sant Julià de Lòria, hauria d’estar enllestida el març del 2026. Ho farà una aliança entre Hydro-Alpin i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Segons ha pogut saber Altaveu -la informació no surt a la resposta-, el procés per fer l’adjudicació ha estat per la via d’urgència. Per tant, no s’ha fet un concurs públic. El cost del treball és de 182.000 euros.

Més enllà d’això, Govern admet en la resposta que s’ha d’avançar encara en bona part del desplegament previst a la Llei de Protecció Civil, com ara amb els mapes de riscos o o altres documents i plans. S’indica que aquests “estan en període d’elaboració” i s’assegura “ser conscient del context actual i, per tant, de la necessitat de continuar treballant el més àgilment possible en el sentit de tenir tots els riscos identificats i planificar la resposta en cas d’emergències no ordinàries”. Tot i això, es deixa clar que sí que hi ha eines: totes aquelles que ja es tenien abans de l’aprovació de la llei.

Pel que fa a aquest retard, es posa en relleu que l’elaboració de tota aquesta documentació té una important “complexitat tècnica”. A més, es requereix per fer-la “un alt nivell d’especialització”, fet que està darrere de l’endarreriment. S’assegura, això sí, que “el Govern treball perquè el pla territorial nacional i el mapa de riscos s’aprovin el més aviat possible”.

Comentaris (5)

Trending