La proposició de llei que van impulsar els grups de la majoria ja ha estat enllestida a la Comissió de Justícia, Interior i Afers Institucionals del Consell General. Des del Partit Socialdemòcrata s’havien presentat diverses esmenes que, al seu entendre, completaven la modificació legislativa. Una d’aquestes, justament, actua sobre l’article 36 de la llei original, que establia la publicitat del registre de fundacions. La voluntat és fer encara més transparents les fundacions existents al país.
Fins ara, la llei es limitava a establir la publicitat del registre, però ara exigirà més concretament quina informació ha de contenir, així com la possibilitat que les dades s’introdueixin en paper o de forma telemàtica. Entre les dades que haurà de contenir hi ha el “nom i cognom dels fundadors, si són persones físiques, i la raó o denominació social si són persones jurídiques, i en tots dos casos, la nacionalitat”. L’esmena va ser presentada pel PS, ja que consideraven que “no s’entén que es puguin conèixer els càrrecs d’una associació i no dels responsables d’una fundació”.
Un altre canvi proposat pels socialdemòcrates i que també ha acabat sent acceptat afecta la definició de les finalitats de les fundacions, mitjançant una modificació de l’article 4 de la llei ara vigent. Fins ara, es limitava a indicar que “han de ser lícites” i que “les seves activitats han de beneficiar col·lectius genèrics de persones”. En canvi, ara s’afegirà que “han de perseguir fins d'interès general, com poden ser, entre d'altres, els de defensa dels drets humans, l’assistència social i inclusió social, cívics, educatius, culturals, científics, esportius, sanitaris, laborals, d'enfortiment institucional, de cooperació per al desenvolupament, de promoció del voluntariat, de promoció de l'acció social, de defensa de l'entorn, i de foment de l'economia social, de promoció i atenció a les persones en risc d'exclusió social, de promoció dels valors constitucionals i defensa dels principis democràtics, de foment de la tolerància, de desenvolupament de la societat de la informació, o d'investigació científica i desenvolupament tecnològic”.
En canvi, els grups de la majoria no han acceptat altres dues propostes fetes des del PS. En una primera esmena, es volia que les fundacions del sector públic haguessin de seguir el règim de contractació de l’administració, tant pel que fa a serveis com ple que fa al personal. També s’ha desestimat afegir al text una disposició final que obligava a Govern, en un termini de sis mesos, a presentar al Consell General una llei del mecenatge on s’inclogui “el règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals”.
Un cop tancat el text, només queda el darrer tràmit: l’aprovació al ple. Aquesta es podia produir el pròxim dijous, quan hi ha prevista una sessió ordinària a la cambra parlamentària.