Expedients oberts i denegació de ‘contractes low cost’

Govern manté que la voluntat és que els treballadors estrangers desplaçats al Principat gaudeixin de les mateixes condicions que fixa la legislació estatal en material de relacions laborals

Cesar Marquina durant la compareixença. SFGA

El Govern ha obert diversos expedients arran d’inspeccions d’ofici pel cas dels operaris ‘low cost’ que treballen en diverses obres del Principat per via de companyies estrangeres subcontractades per empreses del país. També ha denegat poc més de vint contractes des que s’han efectuat els canvis reglamentaris per tal d’endurir els controls que fins ara es feien poc o gens. Les denegacions contractuals s’han produït per no complir el que imposa la legislació estatal en matèria de relacions laborals.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Cesar Marquina, ha anunciat la creació d’un circuit de col·laboració entre els departaments de Treball i d’Immigració per tal de fer més fàcil el seguiment de les peticions de contractació dels treballadors que es denominen desplaçats. És. a dir, operaris que contractats per empreses d’altres països acaben treballen a Andorra a partir d’un acord de prestació de serveis interempresarial.

Un peruà subcontractat afirma que el van fer treballar convalescent d’apendicitis a la casa d’Espot

Marquina ha assegurat que el Govern “desitja que qualsevol persona que treballi a Andorra ho faci en igualtat de condicions” i, per tant, que es compleixin els mínims establerts per la normativa laboral vigent al Principat, situació que manifestament s’ha estat vulnerant durant mesos. El ministre no ha volgut dir ni l’estat en què es troben els expedients ni si afecten empreses foranes o nacionals ni tan sols ha confirmat si es tracta d’anomalies en el sector de la construcció, encara que sembla evident.

Treball investiga simulacions contractuals per poder accedir a mà d’obra ‘low cost’

Marquina ha deixat clar que són expedients que tot just s’estan tramitant i, per tant, “estan oberts”. S’han activat a partir d’inspeccions d’ofici, ha afirmat el portaveu governamental, i a priori contravenen més la legislació en matèria de seguretat laboral que no pas les exigències en relació amb les relacions laborals en sí. Els contractes denegats -són dues coses diferents- tenien mancances en el compliment estricte de la legislació.

CAP DENÚNCIA?

El titular ministerial ha assegurat que no hi ha cap denúncia a inspecció de treball per aquests casos abusius en relació amb treballadors subcontractats. És un fet, com a mínim inexacte, encara que Marquina ha assegurat per activa i per passiva que després de fer diverses comprovacions no s’ha detectat cap denúncia. L’Altaveu està en poder de com a mínim una denúncia en què es posarien de manifest suposats abusos laborals relacionats, en aquest cas, en relació amb treballadors d’origen colombià. La denúncia s’hauria formalitzat el 30 de desembre passat i està signada, a banda de pel denunciant, per dos inspeccions de treball.

La primera pàgina d'una denúncia presentad a Inspecció de Treball.

Marquina també ha assegurat que “no s’ha evidenciat un model concret” de manera de fer al·legal o, directament, il·legal. I ha afirmat que els controls previs que s’imposen a partir dels canvis reglamentaris haurien d’evitar encara més aquests comportaments que s’aparten del compliment de la llei. I és que ara caldrà adjuntar tots i cadascun dels contractes originaris que es tinguin amb cadascun dels treballadors forans que es traslladin al Principat a treballar.