L’exigència ministerial de treballar en col·laboració a la presó aguditza la fractura sindical

La responsable de l’elaboració de reglaments, dirigent de l’SPA, dimiteix de la seva funció en imposar Interior que es facin comissions on hi siguin representades totes les organitzacions

Una imatge recent del centre penitenciari.
Una imatge recent del centre penitenciari. Toni Solanelles

Ni 24 hores han calgut perquè quedi clar que la fractura al centre penitenciari és clara. I que els dirigents del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) o tenen la paella pel mànec o no juguen. I és que l’exigència del ministeri d’Interior que es rebaixi la tensió, es dialogui i es treballi més en col·laboració ha evidenciat més encara la divisió sindical. I especialment l’atrinxerament de l’SPA. Una de les principals dirigents històriques de l’organització ha dimitit de les seves funcions en relació amb l’elaboració de reglaments per no haver de treballar amb companys d’altres sindicats.

En efecte, segons diverses fonts, vistos els “errors” que s’han anat constatant els darrers temps i mirant de buscar un consens més ampli, el ministeri encapçalat per Josep Maria Rossell, seguint la voluntat expressada aquest dijous en relació a la petició feta a la direcció del centre i als tres sindicats que representen el personal, que cal reduir tensions i dialogar i col·laborar més, s’hauria exigit, almenys, que s’activin dues comissions: una per avaluar i treballar en els reglaments que han de desplegar la llei penitenciària i, una altra, per elaborar la planificació laboral, ja en vista al 2023.

El ministre d'Afers Exteriors, Josep Maria Rosell, donant explicacions als mitjans de comunicació.

Relacionat

Interior admet que la direcció de la presó ha infringit la legalitat però que ho ha fet sense voler

Tant els reglaments com la planificació laboral són dos dels punts calents que genera malestar entre el funcionariat penitenciari i que són fruit de friccions entre els sindicats. En essència perquè la direcció del cos, especialment l’adjunt Oriol Magrinyà, va encomanar les esmentades funcions, la d’elaboració de reglaments i la de la planificació a dos destacats dirigents de l’SPA: Sílvia Codina i Jordi Fius. La intenció del ministeri és configurar comissions més àmplies que fins ara on hi siguin representats tots els sindicats, per així forçar la recerca d’un consens i evitar decisions unilaterals que, tot sovint, s’han considerat com interessades.

Codina, que gaudia d’un horari especial com a responsable del grup encarregat d’elaborar reglaments i protocols -que posteriorment ha de repassar el gabinet jurídic-, en saber que en la nova comissió ordenada per Rossell s’hi haurien d’integrar representants sindicals més enllà de l’SPA, hauria mostrat el seu desacord per haver de treballar amb segons qui i va presentar la seva renúncia. Una denúncia que aquest dijous mateix hauria estat acceptada per la direcció, que també està clarament dividida.

ESTUDI DE CLIMA

Mentre hi ha certa decepció entre bona part del personal perquè esperaven que la trobada, per separat, de Josep Maria Rossell amb Miquel Àngel Garcia i Oriol Magrinyà, serviria per donar-los una advertència que, almenys públicament no s’ha produït, tampoc no es creu que serveixi a curt termini de gran cosa l’encàrrec d’un estudi de clima laboral. Les diverses fonts consultades han assegurat que dins d’Institucions Penitenciàries hi ha la sensació que és només una decisió per guanyar temps i per mostrar, des del ministeri, una suposada voluntat d’intervenció.

Creuen que a prop d’un procés electoral, ben poc marge hi ha per dur a terme un estudi que tingui impacte abans del canvi de legislatura. I es dóna per fet que serà un document que servirà més al proper titular d’Interior que no pas a l’actual. Alhora, s’està molt pendent, per part del personal, dels moviments que puguin fer els dos directors, als quals cada dia que passa veuen més allunyats de la realitat de la institució.

Comentaris (14)

Trending