D’aquí que els darrers dies són els propis temporers, els propis immigrants, i també persones que en diversos grups empresarials del país ocupen llocs de gestió de personal temporer, que estan demanant que si no volen veure aguditzats els seus eventuals problemes econòmics, que millor que no es traslladin al Principat. Que avortin la seva decisió de provar fortuna a Andorra. I és que, certament, hi ha immigrants que tenen la situació totalment lligada. Però són els que menys. Els darrers dies estan arribant immigrants que venen totalment a fer sort. I segons les fonts consultades, en dues setmanes, hi hauria de tornar a haver l’arribada d’un altre contingent molt nombrós.
El clam que s’està fent -les xarxes socials i els grups especialitzats en allotjament o treball en van plens- parteix de la base que “Andorra ja no és el que era”, que hi ha moltes empreses que ja han esgotat o estan a punt d’esgotar el seu nombre de permisos temporals, que el salari que s’abona no compensa en la majoria de sectors vinculats als serveis turístics les despeses a afrontar més l’eventual marge per estalviar i, sobretot, que hi ha un problema molt greu d’allotjament. De fet, no són pocs els immigrants que han arribat a intentar buscar una feina que demanden per les xarxes ja no un pis. Ni tan sols una habitació.
No es vol causar una decepció i un perjudici als immigrants que pensen que trobar feina -i tot el que envolta- al Principat serà bufar i fer ampolles. També es vol evitar riscos innecessaris quan a possibles degradacions de la seguretat pública
Es poden trobar peticions de llits o sofàs per passar una nit, dues. En determinats grups la desesperació és evident. I com aclareixen alguns dels immigrants que ja són al Principat que no tenen cap lloc de treball lligat, n’hi ha que estan cremant els pocs estalvis amb què han arribat al país. Hi ha grups de llatinoamericans que han arribat a Andorra i que ja s’estan organitzant per intentar marxar en altres països europeus propers per mirar de tenir millor sort.
Hi ha empreses del seu sector comercial o de l’hostaleria que estan rebent una mitjana de cinquanta currículums diaris quan moltes d’elles ja tenen les plantilles gairebé completes. Segons les fonts consultades, el volum d’oferta que estan rebent hotels, restaurants feia anys que no es veia. I no es refereix, és clar, als dos darrers truncats per la pandèmia. Són nivells -proporcionalment, no en xifres reals, ara més elevades- de fa dècades, quan la feina a Andorra anava a mansalva i no hi havia les limitacions que el salari o l’habitatge pressuposen ara.
Els missatges que surten cap a les xarxes socials de persones del país amb responsabilitat en la contractació de temporers persegueixen, segons ha pogut constatar l’Altaveu, una doble finalitat. D’una banda, no causar una decepció i un perjudici als immigrants que pensen que trobar feina -i tot el que envolta- al Principat serà bufar i fer ampolles. I, de l’altra, perquè es vol evitar riscos innecessaris quan a possibles degradacions de la seguretat pública. En alguns casos, la situació comença a ser límit.
Comentaris (25)