El controvertit concurs d’oficials de la policia queda tal com estava

El Govern recalcula les puntuacions del procés realitzat el 2015 com ordenava una sentència del Tribunal Superior i les notes que en surten mantenen en el mateix lloc les set primeres posicions

Accés al despatx central de la policia pel carrer Ciutat de Sabadell d'Escaldes.
Accés al despatx central de la policia pel carrer Ciutat de Sabadell d'Escaldes. ALTAVEU

Els set oficials de policia que van accedir al càrrec el 2015 queden com estaven. L’execució de la sentència dictada el febrer per la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) no farà variar el resultat d’un concurs que es va posar en marxa enmig d’una desbandada de comandaments policials arran de les retallades en matèria de pensions de jubilació. Dos dels concursants van acabar recurrent contra el concurs i el TS els va donar la raó va ordenar, obligant a què es tornessin a calcular les notes obtingudes pels participants en el procés.

I una vegada feta la nova valoració dels mèrits i les formacions que van presentar tots i cadascun dels candidats, les primeres nou posicions, que eren les controvertides atès que els set primers llocs eren els elegits -i avui oficials del cos de policia- i les dues següents places eren les ocupades pels policies que van portar el concurs als tribunals, la situació en aquesta taula classificatòria no ha variat gens. Així ho han assegurat fonts oficials del ministeri d’Interior. En conseqüència s’estaria pendent de comunicar que ja s’ha donat compliment a la sentència. Perquè la revaloració feta va ser aprovada la setmana passada pel consell de ministres.

Els recurrents van al·legar al seu dia que no s’havia aplicat degudament el Reglament d’accés i promoció interna dels membres del cos de policia alhora de valorar certes formacions. La Batllia, en primera instància, va reconèixer que el sistema que s’havia emprat efectivament no s’ajustava a les previsions reglamentàries i “tot admetent aquesta infracció”, segons que recull la sentència del TS, la Batllia “afirma que el sistema aplicat ha beneficiat de la mateixa manera a tots els candidats”. I va desestimar les pretensions dels policies que havien quedat fora de les places d’elecció, que van recórrer la decisió primària i la van portar davant el Superior.

El consell de ministres va donar dimecres passat per bo la nova revaloració realitzada i ara tot pot ser que els recurrents inicien un nou procés legal

El 21 de febrer passat, l’esmentada sala va acordar “estimar parcialment els recursos d’apel·lació i anul·lar les resolucions impugnades, amb retroacció del procediment administratiu a fi que es procedeixi a una nova valoració dels candidats, d’acord amb els criteris que estableix el Reglament d’accés i de promoció interna dels membres del cos de policia” atès que en aquesta normativa s’hi “disposa que els cursos es valoraran en funció de la seva durada en hores lectives, en aquest cas, com afirmen els recurrents, s’ha donat la mateixa puntuació al títol reglat de batxillerat que a una formació sobre parlar en públic, de només 12 hores de durada. És obvi que no es pot equiparar el nombre d’hores lectives d’una i altra formació, de manera que no queda justificada la puntuació atorgada, ni el sistema que s’ha aplicat”.

Per aquesta raó, es va decidir donar la raó als recurrents encara que només en aquesta qüestió concreta. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va donar ordre al servei jurídic que es fes la revisió pertinent, i després “d’analitzar-ho del dret i del revés”, tot i que les puntuacions en algun cas s’han modificat lleugerament, fins i tot hi hauria afectació negativa, és a dir, a la baixa, per com a mínim un dels dos recurrents, les posicions obtingudes al concurs no s’haurien modificat en res i, en conseqüència, les fonts consultades han deixat clar que el Govern ha donat per tancat aquest afer tot i que els recurrents, si ho creuen escaient, podran tornar a iniciar un nou procés administratiu contra la decisió.

Xavier Espot en un acte patronal de la policia el 2018, quan era ministre d'Interior i Justícia.

Relacionat

La Justícia obliga a repetir un concurs que va servir per triar el 2015 set oficials de policia

El concurs en qüestió va estar perseguit per la polèmica pràcticament des de l’inici, amb dubtes sobre la licitud i transparència de tot el procés. Fins i tot amb acusacions entre alguns dels agents participants de si alguns dels concursants que després obtindrien les millors notes havien tingut accés prèviament als qüestionaris i les preguntes que es formularien en els exàmens, un extrem que mai s’ha pogut provar i que, en definitiva, tampoc no es va posar en cap cas sobre la taula durant tot el procés legal que fa temps que dura, més de cinc anys.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending