La demanda l’ha formalitzat el col·lectiu Argentinos en Andorra, que mou unes 700 persones, al cap de Govern, Xavier Espot, en una reunió mantinguda aquest divendres. Argentinos en Andorra aglutina ciutadans d’aquella nacionalitat especialment en les xarxes socials i s’ha convertit en el principal grup, encara que no l’únic, de suport a la comunitat argentina que està instal·lada al Principat. La que hi està de forma permanent i la que hi passa esporàdicament, que és la que concentra les majors dificultats.
El coordinador de dit grup, Riccie Ponce, que ha explicat que més enllà del col·lectiu argentí també estan promovent una Fundació Solidària que agrupa ciutadans de tot el món residents a Andorra que estan disposats a ajudar on calgui amb productes i material però mai amb diners, és qui es va reunir amb Espot juntament amb Elsa Romero. Ponce s’ha mostrat aclaparat de la repercussió social que està tenint la trobada, que ha resultat ser la primera que de manera oficial mantenia la comunitat argentina amb un alt representant del Govern d’Andorra.
Ponce afirma que Argentinos en Andorra s’ha constituït de veure amb el temps com “altres col·lectius s’han anat diluint”. I ha explicat que hores d’ara no se sap exactament quants argentins viuen al país, però compten que la xifra està al tomb dels 5.000 amb una permanència estable. I que a l’hivern, per a la temporada turística, poden arribar prop de 2.000 temporers més. El coordinador del col·lectiu ha explicat que els argentins que viuen de forma permanent al país “deixen de tenir certes inquietuds, estan més relaxats i ja no solen tenir ni idea de les vicissituds que els toca passar als temporers”. I és aquest darrer grup de ciutadans que concentren els majors neguits. “Massa sovint falta comunicació, informació” i també hi ha dificultats -“com el fet que els temporers no tenen dret al reagrupament familiar, que no sempre se sap”, remarca Ponce- que cal mirar de superar “a poc a poc”.
El coordinador de Argentinos en Andorra afirma que “no anem a demanar per demanar. No és el que pretenem. Allò de la cançó dels drets i tal i qual. No és això. Primer el que volíem era acostar-nos i presentar-nos. I, després, ser agraït”. I és que Riccie Ponce ha reconegut que l’administració andorana ha tractat “com a reis” a la majoria de temporers durant l’epicentre de la pandèmia “comparat amb altres països on de bones a primeres et feien fora, t’expulsaven”.
DEMANDES
A partir d’aquí haurien formalitzat quatre propostes. Dues de més senzilles i dues de més calat. Les primeres són instituir a principi de cada temporada un Dia del treballador de temporada. Una jornada festiva, lúdica, que serveixi de punt de trobada i germanor de tots aquells temporers que arriben al Principat. Hauria de ser una festa organitzada per l’administració i amb implicació diversa. La segona qüestió en ordre de senzillesa seria facilitar un abonament de bus a tots els temporers perquè no hagin d’anar deambulant d’un lloc a un altre.
“Ja hi ha empreses que allotgen els seus treballadors en hotels, però de vegades situen cinc i sis persones en una habitació d’hotel que no té cap servei. S’ha de tenir una mica d’humanitat”
Les dues demandes de més fons són la creació d’una oficina del treballador temporer “com s’ha fet l’oficina Covid” o s’ha creat una petita àrea d’atenció als ucraïnesos. I és que arriba un moment que s’acaba col·lapsant el servei d’Immigració amb l’arribada de tants treballadors temporers. Aquesta oficina, segons Ponce, hauria de facilitar una atenció transversal que, alhora, permetria detectar problemes i necessitats. També serviria per tenir “un control més estricte tant dels treballadors que arriben com, de vegades, d’alguns dels abusos de què són víctima”.
Finalment, una altra de les propostes que ha fet al Govern Argentinos en Andorra és promoure des de l’administració que hotels tancats de forma permanent arreu del país es puguin convertir en allotjament per als temporers. “Ja hi ha empreses que allotgen els seus treballadors en hotels, però de vegades situen cinc i sis persones en una habitació d’hotel que no té cap servei. S’ha de tenir una mica d’humanitat”. Creu aquest col·lectiu que a banda de solucionar “el problema de l’habitatge, que ara mateix és el més calent que hi ha”, aquesta iniciativa “permetria reactivar establiments que porten temps tancats i facilitaria alguns ingressos als seus propietaris”.
Comentaris (12)