La fusió de les dues àrees, al càrrec de la qual hi ha l’oficial Joan Garcia, que havia estat tant director com director adjunt d’Institucions Penitenciàries, ja fa uns quants dies que està operativa i l’ha impulsat el ministeri de Justícia i Interior. Amb la suma dels dos departaments, en principi el mòdul de salut mental hauria de disposar de més recursos. Com a mínim, el que està clar és que es garanteix la vigilància de dilluns a diumenge. Abans de la fusió, només hi havia un control efectiu de dilluns a divendres, situació que havia causat no poques dificultats.
A més a més, aquells funcionaris que estan destinats a la vigilància dels mòduls que tenen una finalitat primària més repressora, els carcellers que han de fer el control estricte dels interns, ja no han de prendre contacte amb aquelles àrees més destinades a la reinserció en la societat o, en el cas del mòdul psiquiàtric, al tractament de persones que han delinquit i que estan afectades per trastorns mentals rellevants. Hores d’ara en aquest mòdul hi ha dos interns: un de lligat a un assassinat -el crim de Vila- i un altre de protagonista d’una onada de furts amb força en pocs dies i en diferents establiments d’Andorra la Vella i Escaldes.
La creació estructural o orgànica de la nova ‘mega àrea’, però, i tal i com ja han remarcat alguns dels sindicats penitenciaris, ha d’anar acompanyat de més recursos, especialment humans. Tant a nivell de funcionaris penitenciaris estrictes com d’especialistes en matèries més àmplies. És cert també, que en la creació d’aquest nou departament, hi ha qui veu la determinació de la direcció de treure’s el problema que genera una matèria -la de salut mental- cada vegada més complexa però alhora necessària.
Comentaris (1)