Els professionals del transport sanitari, al privat, han de disposar d’una titulació com a tècnics en emergències sanitàries (TES), un grau professional de dos anys que la immensa majoria dels bombers, per no dir tots, no tenen. Mai no els ha calgut. El fet de ser membres del cos els eximia d’aquesta titulació. “Sort que mai no ha passat res que hagi fet que algun pacient o la seva família hagin acudit als tribunals, perquè si no llavors s’hagués vist si estàvem o no estàvem legalment coberts. Al sector privat s’exigeix una titulació que al públic no cal”, indiquen les fonts.
Els professionals que es troben en aquesta situació, en alguns casos, han posat en mans del sindicat, i especialment de l’ABA i l’A118, que són els que tenen afiliats més experimentats quant a trajectòria en el cos i que més aviat es trobaran amb aquesta problemàtica, per tal que tractin la qüestió amb la direcció i el ministeri. De moment, malgrat que no hi hauria una resposta definitiva, tot s’encamina amb el fet que no hi ha solució. I que si un bomber, quan deixa de ser-ho, vol passar-se al privat -alguns dels consultats asseguren haver tingut ja alguna oferta-, ha de passar necessàriament la formació enunciada.
I això que, recorden, molts dels bombers que es jubilaran properament ho faran després d’haver estat tranquil·lament tres dècades al cos, o més, i majoritàriament fent serveis d’aquesta naturalesa. De transport sanitari. Perquè, recorden, avui per avui, tres de cada cinc sortides diàries, aproximadament, estan vinculades a aquesta pràctica. “Són incoherències que s’haurien de resoldre ja abans, fins i tot, que hom accedeixi a la professió.” I, potser, “aquesta titulació s’ha d’exigir, doncs, com un requisit més. I com més demanes, millor has de pagar, això és un fet i hauria de ser una realitat”, conclouen els consultats.