Els bombers fan 80 intervencions durant la temporada d’estiu, un 17,7% més que el 2023

El GRM du a terme 5 recerques de persones, 38 evacuacions de senderistes i 23 intervencions relatives a esports d’aventura, però l’augment s’explica per la inclusió de les gestions telefòniques

Comentaris

Integrants del GRM durant un rescat aquest estiu.
Integrants del GRM durant un rescat aquest estiu. Bombers-GRM

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels bombers ha realitzat un total de 80 intervencions durant els mesos d’estiu del 2024, el que suposa un increment del 17,7% respecte al mateix període del 2023. Aquest creixement respon al fet que des d’aquesta temporada també es comptabilitzen les gestions telefòniques que no sempre suposen un rescat al lloc dels fets. La majoria de les actuacions corresponen a recerques de persones o evacuacions de senderistes a més d’intervencions relatives a esports d’aventura.

Concretament, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, els professionals del GRM han dut a terme 5 recerques de persones que s’havien perdut o desorientat (8 l’any passat), 38 evacuacions de senderistes que han patit algun incident a la muntanya, com pot ser una fractura o una indisposició (29 el 2023) i 23 intervencions relatives a esports d’aventura (25 ara fa un any).

Segon ha informat el Govern en un comunicat, les 14 intervencions restants són gestions telefòniques que consisteixen en assessorament a senderistes en el medi muntanyenc perquè s’han desorientat o que necessiten algun tipus d’ajuda que no requereix la intervenció al lloc.

En aquest sentit, el sotsoficial responsable del GRM, Abel Amigó, ha explicat que l’atenció telefònica s’utilitza quan es considera que no és necessari que els equips de rescat es desplacin i per tant, estalviar el cost de les despeses que suposa, o perquè no es pot garantir la seguretat del rescat. “Per exemple, a vegades ens truca algú desorientat perquè hi ha boira i nosaltres no podem volar i trigaríem molt a arribar-hi a peu. Si està en bones condicions i té bateria al mòbil, a través d’aplicacions ens pot passar les coordenades del lloc on es troba i nosaltres el podem guiar fins a trobar el camí”, detalla Amigó.

En 14 intervencions els bombers han fet gestions telefòniques per poder orientar muntanyencs o assessorar-los sense haver-se de desplaçar

Sobre el nombre de rescats que es duen a terme, reconeix que cada vegada hi ha més gent que va a la muntanya i per tant, “cada vegada hi ha més probabilitats o més risc que passi alguna cosa”. Amigó, assenyala que els material de muntanya ha evolucionat molt i per tant hi “facilita” l’accés, però això fa que també hi hagi gent que es pensa que “amb poc material pot fer de tot i no és així”.

En aquest sentit ha recordat que des d’aquest any aquells rescats que es consideren negligència es poden cobrar, si bé no ha pogut detallar quants se n’haurien facturat i si algun s’ha arribat a cobrar. “No hi ha una finalitat recaptatòria, sinó que és una manera de conscienciar perquè la gent tingui coneixement del medi on es mou, que sàpiguen que cal un determinat estat físic, que diguin on van i que sobretot, contractin una assegurança”, exposa.

Finalment, i pel que fa a les dades generals de tot l’any, des del dia 1 de gener i fins al 15 de setembre, el GRM ha fet un total de 112 actuacions. Amigó ha destacat que gràcies al conveni de col·laboració que s’ha signat amb els bombers de Catalunya des del gener han fet “tres o quatre” intervencions al territori veí, les dues últimes aquest estiu. Es tracta de rescats que requereixen de vol nocturn i que els bombers catalans no poden fer, però en canvi des del GRM es disposa dels equips tècnics i humans per intervenir. “Ens activen si es determina que la víctima no podria suportar passar la nit” sense una atenció mèdica més àmplia.

Comentaris (5)

Trending