L’APDA accentua la tensió amb el Consell General: retreu manca de recursos i excessiva fiscalització

L’organisme remarca que s’han concatenat diverses reduccions pressupostàries, una caiguda de fons que ha provocat un descens del nombre de personal

Un ordinador.
Un ordinador. Altaveu

La tensió entre l’Agència Andorrana de Protecció de Dades i el Consell General s’accentua. Aquesta vegada qui ha atiat el foc ha estat l’APDA, que, a través de l’informe anual, publicat avui, al·lega manca de recursos i excessiva fiscalització per part de la cambra, fet que, segons l’organisme, impedeix exercir correctament i al 100% les tasques atribuïdes. No és cap secret, però, que la relació entre l’APDA i el Consell està tocada des de fa temps.

L’agència remarca que s’han concatenat diverses reduccions pressupostàries, una caiguda de recursos que ha incidit, especialment, segons l’agència, en l’àmbit salarial, causant un descens del nombre de personal. La limitació pressupostària –continua a l’APDA– ha anat acompanyada d’una major fiscalització per part del Consell, òrgan del qual depèn, “un canvi sobtat i no previst que no va comptar amb una assignació pressupostària específica per fer-hi front”. De manera resumida, l’APDA assenyala que l’impacte de la gestió de l’organisme “ha impedit avançar en la digitalització interna i l’administració electrònica”, ha forçat l’abandonament de “projectes estratègics” i ha produït, un cop aprovada la Llei qualificada de protecció de dades personals (LQPD), una concentració dels esforços en la gestió administrativa en detriment, per exemple, de la resolució de denúncies (addueixen un “un augment ingent del volum de feina”).

A l’informe, l’APDA publica la comparació entre els salaris del mandat anterior (2005-2021) i l’actual (des del 2022), fruit de la LQPD. Anteriorment, el cap de l’APDA cobrava gairebé 80.000 euros (més els complements per la manca d’inspector). Ara, Resma Punjabi, actual cap, obté una remuneració de 45.000 euros (sense complements per la manca d’inspector). Quant als sous dels inspectors de l’APDA, el salari anterior era de 60.000 euros (sumant-hi els complements); ara, en aquest mandat, ha baixat als 30.000 euros (sense complements també). La LQPD, remarquen, els ha fet perdre un treballador (un tècnic jurista): han passat de quatre persones operatives a tres.

BALANÇA ANUAL

L’APDA va rebre durant el 2024 un total de 63 avisos per violació de la seguretat, més del doble que els notificats durant el període anual anterior (25 avisos el 2023). És la dada principal de l’informe anyal de l’organisme, publicat avui.

Pel que fa a les reclamacions, l’APDA en va rebre 21 el 2024, el nombre més alt des del naixement de l’agència, el 2005. El recorregut, però, de les notificacions per violació de la seguretat i les reclamacions no és gaire llarg perquè l’agència alerta d’una “manca de recursos” que impossibilita atendre fraus o incidències. En aquest sentit, l’APDA precisa que el 2024 només es van poder obrir dos expedients quan el 2023 es van poder tirar endavant 11 actuacions (“una reducció considerable”, s’apunta a l’informe, causada per les retallades pressupostàries, que impliquen “manca de personal inspector”). L’organisme també parla de “pèrdua d’autonomia operativa”.

Segons la cap de l’agència, Resma Punjabi, aquesta baixa activitat burocràtica en resolucions “posa en evidència la necessitat d’enfortir els mecanismes de resposta i prevenció en el futur” i “obliga l’autoritat a impulsar accions per anticipar riscos i millorar la cultura de protecció de dades”. Quant a les problemàtiques que afecten la protecció de dades, Punjabi destaca que han incrementat els incompliments normatius i vulneracions del dret a la privacitat, “especialment per l’ús creixent de tecnologies emergents com la IA i les dades biomètriques, sovint sense les garanties legals requerides”.

Per a l’APDA, el 2025 ha de ser l’any de la consolidació de la proactivitat i l’accessibilitat de l’organisme. L’objectiu, doncs, a curt termini és “incidir en la protecció dels drets de la ciutadania davant d’un entorn cada cop més complex”. En aquest sentit, Punjabi subratlla que és fonamental “garantir recursos suficients i reforçar la independència operativa”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending