Andorra té pendents de cobrar 2,7 milions d’euros en multes de trànsit de vehicles estrangers

La quantitat correspon al període entre el 2019 i el que portem de 2024, segons dades de la policia, i del total, el 76% corresponen a conductors espanyols

El radar de tram situat a la zona de la Bartra és el que més multes posa.

Andorra ha deixat d’ingressar 2,7 milions d’euros en els darrers cinc anys per multes de vehicles estrangers. Segons les dades fetes públiques per la policia, del 2019-2024 no s’han pogut notificar 74.122 sancions de radar per excés de velocitat. El 76% corresponen als conductors amb matrícula espanyola, mentre que el 23% als qui tenen placa francesa. Només un 1% són visitants d’altres nacionalitats. Cal tenir en compte que el Principat no forma part de la Unió Europea i no intercanvia dades sobre matriculació de vehicles amb altres països.

La policia no ha pogut notificar en els darrers cinc anys i mig poc més de 74.000 infraccions per excés de velocitat a vehicles que han circulat dins de territori andorrà amb plaques estrangeres. Es tracta de multes de radar fix i, per tant, mentre no puguin ser notificades no es poden cobrar. L’import total durant aquest període ascendeix a 2.728.465,97 euros. Cal tenir en compte que aquesta xifra inclou les que s’han pogut comunicar a l’afectat, però que no les ha satisfet.

El cos d’ordre exposa que si el vehicle que ha estat enxampat superant el límit de velocitat permès marxa del país abans que se li pugui notificar, no es pot cobrar

El cos d’ordre exposa que si el vehicle que ha estat enxampat superant el límit de velocitat permès marxa del país abans que se li pugui notificar, no es pot cobrar. A més, les sancions de radar, abans de procedir a la notificació, s'han de verificar i validar. A partir d'aquí, la matrícula queda registrada amb una ordre de recerca i, si controlen el vehicle, se li notifiquen i cobren les sancions pendents al moment. Quan es paga al moment, l'import correspon al 50% d’aquestes.

Les que s’han pogut reportar als infractors són les que provenen del radar mòbil, és a dir que es detecten i es notifiquen al moment. Aquestes sumen un total de 5.529, de les quals s’han satisfet 368.184 euros i resten per pagar 85.554 euros.

ELS ESPANYOLS AMB MÉS MULTES

Per països, el 76% de les multes, és a dir 2,07 milions d’euros, fan referència a conductors amb matrícula espanyola. Aquí també s’hi ha d’incloure els residents que circulen amb un vehicle amb placa del país veí del sud o els temporers. En el cas dels francesos, suposen el 23% (628.880 euros), mentre que un 1% (27.712 euros) corresponen als d’altres nacionalitats.

Multes de trànsit a vehicles estrangers no cobrades.

El 2023 és l’any en què l’import no cobrat és més elevat amb 815 euros, seguit del 2022 amb poc menys de 675.000. Cal tenir en compte que fa dos anys és quan es va modificar el Codi circulació i el cost de les sancions es va incrementar. En el que portem de 2024, la quantitat que no s’ha pogut percebre ascendeix a 260.000 euros.

El cos d’ordre recorda que les infraccions que no s’han pogut comunicar prescriuen al cap de sis mesos, en el cas de les lleus, i en un any si són greus. Si és un cas o l’altre dependrà de l’excés de velocitat en el cas dels radars. D’aquesta manera, ara mateix només se’n podria cobrar un milió.

Etiquetes: