El grup considera que, davant el retard existent, cal que Govern doni “explicacions clares i transparents” sobre l’estat actual dels mapes de riscos del Principat d’Andorra i la seva adequació a les exigències legals vigents. En aquest sentit, la formació recorda que els documents existents daten del 2014 i el 2015, però que la Llei de Protecció Civil, aprovada el 2022 i que va entrar en vigor l’estiu d’aquell any, donava tres anys de marge per actualitzar-los. Aquest termini, doncs, s’acaba d’aquí a cinc mesos.
“Andorra Endavant considera inadmissible que, després de més de deu anys sense actualització, encara no s’hagin impulsat accions concretes per adaptar aquests instruments essencials a les noves realitats climàtiques, urbanístiques i de protecció civil”, han remarcat en un comunicat, on defensen que l’acció parlamentària de Monteagudo ha de servir “per posar la seguretat en el centre del debat” i per “refermar el compromís amb la protecció de les persones, els béns i les infraestructures del país”.
Així, la bateria de preguntes escrites tramitades aborda diferents aspectes. Entre ells, es volen saber les accions concretes desenvolupades pel Govern fins avui per complir amb els terminis legals i, sobretot, quins plans es tenen per actualitzar els mapes de riscos hidràulics. També es demana per l’impacte de la manca d’actualització sobre les mesures de prevenció i protecció, tot insistint que aquestes són ara essencials vistos els episodis climàtics patits recentment per regions de l’entorn, com ara la DANA a València. A la vegada, es reclama que Govern expliqui quines “mesures urgents” preveu per evitar incomplir la llei.
Monteagudo alerta del perill que suposa per al país mantenir uns mapes de riscos obsolets, especialment en un context de canvi climàtic i evolució constant de les condicions urbanístiques. “No podem permetre que la seguretat de les persones i les infraestructures quedi compromesa per la inacció o la manca de previsió del Govern”, ha manifestat el conseller general.