Registrar el cotxe per poder accedir a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona (ZBE) costarà 5,80 euros. Es podrà fer al mateix servei de tràmits del Govern, igual que la petició, per aquells vehicles que no compleixin els requisits, per obtenir autoritzacions diàries que, en aquest cas, costaran 2,80 euros. Des de l’executiu, que confia que aquesta operació es pugui fer ja a partir de l’1 de març, s’ha justificat que el cost sigui lleugerament al que es demanarà pel mateix tràmit via la web de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) al·legant que “tota la informació la bolcarem nosaltres” i que, per tant, es destinaran uns recursos que cal cobrir.
Finalment, aquest registre no el portarà, tal com s’havia previst en un inici, la Inspecció Tècnica de Vehicles. Es farà, directament, via el servei de tràmits. Inicialment, de forma presencial; més endavant, s’espera poder incorporar-lo a les opcions telemàtiques. Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. L’acord amb l’AMB, a falta de “serrells” ja és una realitat.
Qui vulgui registrar el seu vehicle, a partir de l’1 de març, haurà d’anar a Tràmits per fer l’operació. A diferència de l’operació via web de l’AMB, durant la qual “s’havia de donar tota una sèrie d’informació tècnica que no és evident que tothom pugui trobar”. També s’emetrà un certificat del compliment del vehicle dels requisits d’emissions. Això, ha defensat Gallardo, té un cost. En concret cal tenir en compte que la inscripció al registre dels cotxes estrangers suposava cinc euros a la web de l’AMB i dos per cada autorització diària. En el cas dels andorrans, la despesa serà una mica més elevada: 5,80 i 2,40 respectivament. Ara bé, des del Govern també s’ha deixat clar que, si la matrícula és del Principat, només hi ha aquesta via per garantir l’accés sense problemes a Barcelona.
Gallardo defensa que el Govern assumirà la introducció de "tota una sèrie d'informació tècnica que no és evident que tothom pugui trobar"
“És un a més a més que hem intentat treballar des del Govern perquè el ciutadà tingui un tracte preferencial a l’hora de fer aquesta gestió. Hem intentat que, donada l’alta presència de vehicles andorrans a Barcelona, es pugui fer d’una manera còmoda”, ha argumentat Gallardo que, ha assegurat que “no guanyem res” però tota la gestió “té un cost amb l’objectiu de donar un millor servei” que ha definit “d’assumible”.
El ministre ha explicat que el vistiplau “no es donarà al moment” però sí “en un termini que no serà de molts dies”. Ara bé, no els ha quantificat i no ha pogut dir si aquest temps serà inferior o superior al d’entre dues i tres setmanes que triga l’AMB per a la resta de vehicles estrangers.
Sobre les previsions de demandes, ha admès que “hi ha un volum important de persones d’Andorra que van a Barcelona però no sabem exactament quantes persones acabaran demanant el tràmit i el certificat”. Tot i això, sí que es considera que “serà forta al principi i anirà baixant segons passin les setmanes”.