La pressió social i l’enorme malestar que l’actuació protagonitzada per un nombrós grups de joves durant la festa laurediana ha causat en el cos d’ordre serien elements essencials en la decisió judicial, segons fonts coneixedores de la investigació. La batlle Stéphanie Garcia ha acordat l’empresonament preventiu tal i com ha sol·licitat el ministeri fiscal, en aquest cas representat per l’adjunta Núria García Val. Tot i això, la jutgessa no ha recollit tots els greuges que l’acusació pública llançava contra els detinguts.
Els dos joves, de 21 i 22 anys, andorrans, han arribat a la seu judicial poc abans del punt del migdia. Però no han començat a declarar fins força hores després. Entre altres coses, i a banda de l’agenda de la batlle, durant la jornada també hi ha hagut diversos canvis en les defenses triades per les famílies dels dos nois, que han declarat per separat, cadascun, per un període aproximat de dues hores, segons fonts judicials. Quan passaven cinc minuts de 2/4 de 10 de la nit, un cotxe policial retolat ha sortit de les dependències judicials amb els dos detinguts, ja processats, en direcció a la Comella.
La batlle hauria processat els dos joves, com a mínim, pels delictes d'injúries, de desobediència i resistència a l’autoritat, d’alteració de l’ordre públic i de danys contra el patrimoni
Fonts policials han assegurat el fet que encara hi hagi oberta la investigació per acabar d’aclarir els aldarulls de la matinada de dimarts ha portat a la batlle a descartar el judici ràpid. La policia, segons fonts coneixedores del cas, continua treballant per identificar plenament les persones que haurien llançat objectes contundents durant la batussa, i especialment aquella que va llançar la pedra que va impactar al cap d’un agent en formació, que va comportar que li haguessin de posar quatre grapes.
Mentre no s’abaixi el suflé social i la policia no tanqui la investigació i faci presumiblement noves detencions més enllà de la del noi, ara per ara pendent de passar a disposició judicial, acusat juntament amb una noia menor d’agafar les claus d’un vehicle policial i llançar-les posteriorment, sembla imprevisible que els dos nois avui empresonats puguin deixar la seva reclusió. Familiars dels dos nois han estat pràcticament durant tota la jornada a l’interior de les dependències judicials per saber el resultat de la decisió de la jutgessa.
Segons les fonts policials consultades, la batlle hauria processat i enviat els dos joves a la presó acusats, com a mínim, d’injúries, de desobediència i resistència a l’autoritat, d’alteració de l’ordre públic i de danys contra el patrimoni. Els desperfectes soferts per un vehicle policial durant la matinada dels aldarulls -les detencions es van produir poc abans de les 5- haurien estat quantificats en poc més de 3.000 euros. La batlle no hauria acollit la pretensió de la fiscalia d’acusar els joves, també, de difamació per algunes de les expressions que s’haurien proferit contra els agents i que la representant de l’acusació pública considerava atemptadores contra l’honor dels policies.
El cònsol lauredià admet que s’haurà de reforçar la seguretat
El cònsol de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha assegurat que per properes edicions de la festa major de la parròquia hi ha deures pendents en matèria de seguretat i especialment en el control del ‘botellón’. Vila ha explicat que no hi havia enguany més barres que en edicions anteriors. Però sí que ha reconegut que s’ha estès per molts més indrets de la parròquia la pràctica de beure en grup. El mandatari comunal ha lamentat els fets ocorreguts i ha explicat que es tractarà la qüestió de comú acord amb el Govern, amb qui de manera conjunta ja es van adoptar mesures per garantir la bona marxa de la darrera jornada de la celebració festiva laurediana. Vila ha fet un clam per poder garantir un dels “béns més preuats” del Principat com la seguretat ciutadana.
Comentaris (5)