Inversió de 2,4 milions en la primera fase de les obres per evitar torrentades al riu d’Aixirivall

Les obres són només una part del projecte que es va dissenyar després que una forta tempesta provoqués una inundació amb seriosos danys materials a Sant Julià el juliol del 2015 i s’admet que la zona presenta, ara per ara, un risc elevat que es torni a produir un succés similar

Una de les zones on s'haurà d'actuar.

Juliol del 2015. Una forta tempesta descarrega sobre el país i provocar greus problemes. Especialment, a Sant Julià. L’aigua acumulada a la zona alta de la parròquia va desbordar els rius d’Aixirivall i Llumeneres i va acabar provocant danys de consideració al centre del poble. Des de llavors, es té clar que calia fer actuacions a la conca per evitar nous ensurts. Ara, Govern posa fil a l’agulla. Impulsarà la construcció d’una de les fases més importants de les actuacions previstes: un dic que ha de permetre retenir sediments per evitar que aquests puguin fer de tap en un altre episodi de gran precipitació. L’obra és important. Es calcula que pot suposar una inversió de 2,4 milions.

Després d’aquell succés, que afortunadament només es va saldar amb danys materials, es va impulsar un estudi de la conca dels dos rius fins a la seva confluència amb el Gran Valira, en ple centre de Sant Julià. Es volia saber el risc existent, sobretot pel que fa als “fluxos de torrencialitat” que s’hi poden tornar a produir. El treball va permetre trobar diferents “punts crítics”.

L’obra consistirà en la construcció d’un dic que serveixi de contenció pels arrossegalls que es puguin veure arrastrats en cas de pluja intensa a la zona i, un cop comenci, durarien onze mesos

Un d’ells, el pont de les costes de Nagol. El més crític, segons s’admet en la documentació aportada pel Govern en el concurs per adjudicar els treballs. Així, seguint les dades es determina que aquest punt hauria de poder oferir una secció hidràulica de pas mínima de 13,3 metres quadrats. En canvi, actualment només en disposa de 10,91.

També es va detectar un altre perill: els arrossegalls que es puguin acabar acumulant i ser desplaçats en cas de torrentada. Es considera que es pot arribar a generar fins a 10.000 metres cúbics i que això pot comprometre la secció hidràulica de 12 metres quadrats que es necessita a la conca per tenir una situació de certa seguretat. Els tècnics entenen que és necessari reduir aquesta quantitat, com a mínim fins a només 1.000 metres cúbics.

Aquest és l’objectiu d’un projecte ambiciós que inclou diferents barreres dinàmiques i un dic al llarg de la conca, principalment la de l’Aixirivall que és la que s’ha detectat que, en cas de nova torrentada, pot acabar afectant de forma greu el centre de Sant Julià. Aquest es va dividir en quatre fases: una al riu Escobet, ja adjudicada fa temps però pendent de ser executada; una altra per sota del poble d’Aixirivall; la tercera, el dic abans esmentat; i, finalment, una quarta d’actuacions a la part baixa del riu.

Per tant, ara sí, es posa fil a l’agulla. S’ha licitat la tercera fase. En concret, la construcció d’un dic de formigó armat que tingui capacitat de retenir un volum de 3.026,6 metres cúbics. També caldrà fer la canalització del marge dret del riu, uns 153 metres. Per a més endavant, però, quedaran altres fases, com les tres barreres dinàmiques previstes en altres sectors.

De moment, s’ha licitat el concurs i s’espera poder adjudicar les obres durant el setembre -hi ha temps fins al 22 d’agost per presentar ofertes-. Es tracta d’una actuació amb un cost elevat. S’estima que la inversió necessària ascendirà a 2,4 milions d’euros. Un cop comencin, les actuacions haurien d’estar enllestides en 11 mesos; per tant, durant l’estiu de l’any vinent.