El futur punt rodó, que rebrà el nom de Juberrussa, estarà ubicat a l’altura del punt quilomètric 9,380 de la carretera general 1. És a dir, just al costat de la sortida sud de l’històric centre comercial, com es pot comprovar als plànols annexats amb el decret on s’inclou el projecte en el pla sectorial d’infraestructures i se li atorga la condició d’element d’interès nacional. La rotonda tindrà un radi interior de tretze metres i un exterior de 23. Serà, per tant, similar al punt de gir entre la general 1 i la carretera secundària de Fontaneda. El Govern admet que serà més gran del que és habitual per “la presència del riu”. De fet, part de la futura infraestructura se situarà també sobre el Valira.
L’objectiu principal de la rotonda serà “permetre els girs a la CG-1, tant als vehicles, en general, com als autobusos de la línia que cobreix aquest sector: l’L1”. Se situarà de forma gairebé equidistant entre dos encreuaments ja existents: el de la depuradora (930 metres) i el de la Riberola (960).
En el decret, el Govern també justifica els motius pel qual declara el projecte d’interès nacional. S’assegura que la rotonda pot suposar “un mínim de 148.000 girs a l’any”. Això significa, remarquen, un total de 284.000 quilòmetres d’estalvi. És a dir, seria la distància que no hauran de fer els vehicles per anar a girar als punts rodons més propers. Qui es veurà especialment beneficiat d’aquesta situació serà la concessionària de la línia 1: 3.500 quilòmetres per exercici.
Així doncs, s’assegura que “aquesta opció suposaria una millora de la mobilitat sostenible per als treballadors i clients del centre comercial”. A banda, i tenint en compte que aquest tram de la general 1 molts dies està afectat per retencions de sortida del país, també hi hauria un guany pel que fa al temps, considerable especialment en moments de cues.
En definitiva, es considera que “aquest element dona resposta a diverses problemàtiques existents”. Des del Govern es defensa que “suposarà un estalvi anual en quilòmetres, temps i tones de diòxid de carboni i també possibilitarà un millor servei de transport públic a la zona pel mateix preu o per un d’inferior a l’anteriorment contret pel Govern”. Cal recordar, però, que fa uns anys, en canvi, no es va considerar necessària aquesta rotonda, fet que va motivar, fins i tot, mobilitzacions per part dels treballadors de Punt de Trobada.
Des del Govern s’explica que la futura infraestructura ocuparà terrenys de la mateixa general, sobre el riu i una part del terreny privat de casa Sabaté. Aquest ja està “convingut” i, de fet, la parcel·la també sustentarà la construcció de l’estrep del marge dret del nou pont que ha de suportar el punt de gir. S’ha aconseguit gràcies a un conveni de cessió urbanística entre la propietat, el comú de Sant Julià de Lòria i el mateix executiu. Així, se cedeix de forma gratuïta i anticipada la superfície necessària segons el futur desenvolupament urbanístic que es faci al terreny.
El projecte constructiu de la rotonda està ja molt avançat. El pressupost, segons s’indica, ascendiria a 2,446 milions d’euros que es distribuiran entre l’actual exercici i el 2022. Un cop s’adjudiquin les obres de construcció, s’estima que en uns quinze mesos estaria finalitzada.