Així s’ha explicat durant el webinar organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) que ha volgut abordar el futur de la instal·lació un cop aprovat el sistema d’aproximació via GPS. I, ha quedat clar, hi ha confiança que l’aeroport alturgellenc serveixi per portar nous turistes. Per això, però, caldrà inversió pública, com ha admès el ministre de Presidència, Economia, Empresa, Jordi Gallardo. “És la infraestructura que tenim més a tocar i la que ens permetrà poder començar a tenir una operativa i un flux de turistes i visitants”, ha apuntat.
Gallardo avança que es vol negociar amb Espanya poder disposar d’un punt duaner a les instal·lacions per agilitzar el trasllat dels passatgers cap al Principat
En aquest sentit, ha recordat que ja hi ha “converses amb operadors que poden tenir interès a obrir rutes” i, ara, “analitzem sota quina implicació i model es fa sostenible i assumible i quina implicació s’ha de demanar al sector privat”. Gallardo ha deixat clar que “la participació de l’Estat ha de portar acompanyament privat” i, per tant, “la inversió que s’hagi de fer per assegurar que les rutes són sostenibles ha de tenir un repartiment de costos”.
Per la seva banda, la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha defensat que “tenim una gran oportunitat i hem de treballar conjuntament sector públic i privat per concretar en projectes viables les expectatives que s’han generat”. Una idea que ha llançat és la de crear “paquets turístics que incloguin el viatge, el trasllat des de l’aeroport, l’allotjament, el forfet d’esquí i entrades per a altres equipaments”. Això permetria “atreure un client de cap de setmana o de dos o tres dies” que, ara sí, “estaria disposat a venir en avió fins a la Seu”. Una opció que es considera interessant és la de reprendre els vols amb les Illes Balears, sempre “garantint l’ocupabilitat màxima”.
Gallardo ha avançat que, ara, es treballa en diferents fronts. El primer, el dels operadors. Hi ha vuit companyies que s’han mostrat interessades a volar a o des de la Seu. Entre elles, està Air Nostrum. El seu director regional, Juan Corral, ha afirmat que “ja operem a 50 aeroports i esprem que el d’Andorra sigui el 51”. Sobre possibles punts d’origen o destí dels vols, ha deixat clar que Madrid seria una prioritat perquè podria servir per enllaçar amb altres llocs més llunyans. També es valora Alacant, Màlaga i Sevilla.
L’executiu manté també l’aposta per l’heliport, pel qual “hem trobat un lloc factible”, segons ha assegurat el ministre
A banda, a partir de setembre es vol negociar amb el govern espanyol la possibilitat de crear un punt duaner a la mateixa instal·lació, que agilitzés tot el procés a l’hora de traslladar-se cap al Principat. De fet, aquest moviment, s’ha indicat durant el webinar, també es podria fer via helicòpter. Clar està, quan hi hagi heliport al país.
“Crec que hem trobat la ubicació factible”, ha manifestat el titular d’Economia, que ha deixat clar que el govern manté l’aposta, ja que la considera “complementària” a l’aeroport. “La suma de les dues ens permetrà desenclavar el país i aconseguir els objectius que perseguim des de fa anys”, ha afirmat.
Sobre la possibilitat d’una línia que connecti l’aeroport amb el futur heliport a Andorra, Antonio Martínez, responsable de l’àrea d’anàlisi de competitivitat d’Airbus Helicòpters, ha manifestat que és una opció realista. En aquest sentit ha indicat que es podria estar en tot just trenta minuts al punt final d’arribada quan, en canvi, en cotxe es trigaria entre una hora i hora i mitja.
-seguirà ampliació-
Comentaris (2)