Govern preveu unificar la gestió de totes les depuradores amb un contracte de 3,6 milions anuals

El nou concessionari hauria de començar a prestar servei a inicis de l’any vinent i, entre les obligacions que marca el concurs, hi ha la de subrogar-se els 26 treballadors que actualment treballen en les empreses que porten les instal·lacions, amb un cost de 958.000 euros

Estació depuradora de Sant Julià de Lòria.
Estació depuradora de Sant Julià de Lòria. ARXIU

Canvi important el que es farà a partir de l’any vinent amb la gestió del sistema nacional de depuradores. Govern preveu unificar en una única concessió l’explotació de totes les instal·lacions del país, que fins ara se separa en dos lots a càrrec de dues unions d’empreses. De moment, ja ha tirat endavant el concurs que implica un import anual important: 3,6 milions d’euros. Ara bé, qui agafi el nou contracte haurà d’assumir, entre altres obligacions, la subrogació dels 26 empleats que actualment garanteixen el servei, amb un cost anual actual de 958.000 euros.

Els darrers anys, el sistema estava dividit en dos lots, cadascú dels quals gestionats per empreses diferents. El sud, amb l’estació de Sant Julià i la instal·lació d’assecat tèrmic el porta conjuntament Acciona Agua i Ecotècnic. El nord, que inclou les depuradores del Pas de la Casa, la d’Anyós (nord-occidental) i la de Meritxell (nord-oriental), en mans de OMS, Sacede, Streich i Tecnisa. S’entén, però, que és una situació desigual.

Actualment, la gestió està dividida en dues concessions, però desiguals: l’EDAR Sud tracta més aigües (30.000 metres cúbics diaris) que les altres tres estacions juntes

I és que, com es desprèn de la documentació del concurs, l’EDAR Sud tracta 30.000 metres cúbics d’aigua al dia. Molt més que les altres tres juntes: 2.000 la del Pas, 8.600 la d’Anyós i 7.500 la de Meritxell. Aquest és un dels motius que ha decidit Govern a buscar una gestió unificada de tot el sistema. I l’oportunitat es presenta ara perquè a inicis de l’any vinent acaben les actuals concessions.

Per això, s’ha licitat el concurs que ha de permetre trobar un nou adjudicatari únic. Aquest s’haurà de fer càrrec de les quatre estacions així com de la instal·lació d’assecat tèrmic associat a l’EDAR del sistema sud i quatre estacions de bombeig. Es tracta, no es pot negar, d’un contracte amb un import elevat. El càlcul és d’un valor estimat de 3,6 milions d’euros anuals.

La licitació preveu que qui guanyi el concurs gestioni el sistema durant quatre anys, a partir de la data de signatura. Ara bé, es preveu la possibilitat de dues renovacions. Per tant, un màxim de sis anys, fins al 2030.

Per fer-ho, des de Govern ja es fixa uns recursos humans mínims que haurà de garantir el nou concessionari. En total, 27 persones: 12 operaris i 5 caps de planta, 5 operaris i un cap de manteniment, 1 tècnic de laboratori,  1 administratiu, un cap de procés i un cap de servei. Ara bé, probablement, poques contractacions faran falta.

I és que el plec de bases del concurs, a més de les obligacions pròpies de la gestió del sistema de depuració de les aigües residuals, també n’estableix una altra: la subrogació dels 26 treballadors que, actualment, present servei en les diferents plantes. Això suposa un cost salarial de 958.000 euros anuals, segons la informació facilitada.

Comentaris

Trending