El cap de l’executiu, Xavier Espot, ha explicat que cada dia travessen Sant Julià de Lòria 25.000 vehicles i al cap de l’any n’hi passen entre 2,5 i 5 milions. “Avui posem la primera pedra d’una infraestructura que es va començar a construir el 2008 amb el túnel de la Tàpia”, ha remarcat. Després del desdoblament de l’avinguda Francesc Cairat, queda la darrera fase que és el túnel de Rocafort d’una llargada de 230 metres. L’objectiu, tal com ha explicat, és “resoldre el coll d’ampolla i completar la desviació per millorar la qualitat de vida dels lauredians”. Cal tenir en compte que en èpoques de molta fluència es poden arribar a formar cues importants, tenint en compte que és la porta d’entrada i sortida dels vehicles que provenen d’Espanya.
L’objectiu, tal com ha explicat Espot, és “resoldre el coll d’ampolla i completar la desviació per millorar la qualitat de vida dels lauredians”
Per la seva part, el ministre de Territori i Urbanisme, Raül Ferré, ha exposat que primer es comença per posar les proteccions a la muntanya per evitar el despreniment de blocs rocosos. Uns treballs, que ha explicat s’han avançat uns tres mesos per tenir el temps suficient per tenir protegida la zona sud, que és per on es començarà la perforació del túnel que està previst que comenci el setembre de l’any vinent. En aquest sentit, es preveu licitar els treballs de la darrera fase del vial al març i l’adjudicació seria al maig. La intenció és que “quan acabi la perforació estiguin fets els accessos per les dues bandes i poder fer els treballs de pavimentació, seguretat, embelliment i il·luminació”. L’obra està prevista que estigui enllestida durant l’hivern del 2026-2027 i el cost serà d’uns 24 milions d’euros, que comptaran amb els plurianuals corresponents per garantir-ne l’execució.
Per no deixar Sant Julià aïllat, es construirà una rotonda a la sortida del túnel de la Tàpia i abans d’entrar al de Rocafort. Considera que “hi haurà un abans i un després i volem que els ciutadans visquin amb una qualitat de vida diferent de la d’ara”.
La cònsol menor de Sant Julià, Sofia Cortesao, s’ha mostrat satisfeta que avui s’hagi posat aquesta primera pedra simbòlica perquè “és una obra molt reclamada històricament”. Té clar que, a banda de millorar la qualitat de vida dels habitants de la parròquia “també es fa un pas endavant en la seguretat perquè no hi haurà tants vehicles que transitin per dins del poble”.
MINIMITZAR L’IMPACTE AMBIENTAL
Una de les preocupacions d’Espot és poder reduir al màxim possible l’impacte ambiental que tindrà la construcció del túnel de Rocafort. “Aquesta muntanya és un espai simbòlic amb una vegetació específica que volem preservar”, assenyala. Per aquest motiu, tant ell com Ferré han assegurat que “treballarem per revertir l’impacte amb la repoblació de la mateixa”.
Comentaris (10)