Govern assegura que la planta en perill que hi havia on es fa l’heliport s’ha trasplantat amb èxit

Tècnics de Medi Ambient i de l’AR+I, amb col·laboració d’una empresa especialitzada, van agafar els exemplars de la campanula precatoria i de la galium rotundifolium i els van plantar a una altra ubicació i a l’estiu s’ha comprovat que evolucionen de forma correcta

Comentaris

Exemplars de campanula precatirua a la nova ubicació.
Exemplars de campanula precatirua a la nova ubicació.

La planta endèmica que es trobava a la zona on s’està construint l’heliport -la campanula precatoria- així com una altra espècie -la galium rotundifolium- també protegida han estat trasplantades del seu hàbitat original a un altre, operació que s’ha fet amb èxit. Així s’assegura des de Govern, que afirma que en la nova ubicació els exemplars evolucionen de forma correcta. Tècnics de Medi Ambient i experts de l’AR+I faran l’estiu vinent una altra inspecció per comprovar que totes dues evolucionen de forma correcta.

La presència d’aquestes plantes -una d’endèmica en perill d’extinció, la campanula, i una altra també protegida al país- va ser una de les al·legacions que, en el seu dia, es van presentar per part d’un particular contra el projecte de l’heliport. Ara, des de l’executiu s’assegura que, malgrat que aquest ha tirat endavant, això no ha suposat cap pèrdua mediambiental. Així s’assegura en resposta a les preguntes escrites formulades pel conseller general del grup socialdemòcrata Pere Baró.

Així, en l’escrit, s’explica que “el dijous 26 d’octubre del 2023 es va dur a terme el trasplantament de l’espècie endèmica dels Pirineus Campanula precatoria (i també de Galium rotundifolium, espècie no endèmica però protegida a Andorra)”. Els encarregats van ser tècnics de Medi Ambient amb el suport d’experts de l’AR+I i de l’empresa Tto Natura, contractada especialment per a la tasca. Es van “comprovar que se seguien les indicacions necessàries per complir amb les màximes garanties, així com per acabar de validar la zona escollida per al trasplantament”. Llavors, “en el moment d’extreure els pans de terra dels exemplars marcats en les parcel·les, l’AR+I va fer un cens demogràfic de l’espècie Campanula precatoria per poder tenir informació més detallada sobre l’espècie i poder-ne fer un millor seguiment”.

El passat agost, es va fer una inspecció al lloc on s’havien traslladat les plantes per comprovar “la supervivència de les espècies” i aquesta, s’assegura, va ser positiva. Així, s’assegura que, pel que fa al galium, hi ha “diversos pams de terra” amb “fruit, alguns en flor i també amb la vegetació herbàcia de la ubicació anterior”. I, en el cas de la campanula “hi ha diversos pams de terra també amb vegetació herbàcia”. Per això, es conclou que “els treballs de trasplantament han funcionat i que la ubicació escollida ha estat l’adequada”. A banda, s’ha acordat que l’estiu vinent es farà una nova visita a la zona.

En les preguntes, Baró també demanava per les inspeccions que es fan a les obres de l’heliport per garantir que es compleix tot el que està establert en la normativa de seguretat laboral. Des de Govern, però ,es posa en relleu que, per ara, no se n’ha fet cap que el departament encarregat -Inspecció de Treball- només actuarà en cas que hi hagi algun accident o alguna denúncia.

Documents

Comentaris

Trending