El concurs s’ha impulsat per la via d’urgència. Es vol tancar el procés de forma àgil perquè els primers vols ja es puguin fer de cara a la campanya de Nadal. Així, el termini per presentar ofertes finalitza el 30 de setembre i la decisió s’ha de prendre el 6 d’octubre. S’ha optat per Madrid perquè, a banda de les “raons lògiques i institucionals”, és la destinació que té “més mercat potencial”, segons ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
Per demostrar aquesta afirmació, ha recordat que enguany s’han rebut uns 150.000 visitants directes des de la capital espanyola. Des de l’executiu, es té clar que l’època on els vols poden tenir més èxit és a l’hivern, amb la temporada de neu, però es té confiança en la possibilitat que les xifres, fora d’aquestes dates, també siguin bones. “Tenim atractius per fer venir turistes durant la resta d’estacions”, ha afirmat.
Gallardo entén que si la línia amb la capital espanyola funciona bé, es facilitaria la recerca d’altres rutes, amb Lisboa i París com a objectius més a curt termini
El Govern està disposat a fer una aportació econòmica per cobrir el dèficit que, en els primers mesos, pugui tenir aquesta operativa, que es considera clau per poder atreure turistes. “Madrid pot ser molt interessant, però l’arrencada requerirà un esforç de comercialització i un acompanyament de l’administració per equilibrar el dèficit d’aquestes primeres etapes”, ha manifestat Gallardo. El límit, això sí, està fixat en 650.000 euros. Dins d’aquesta condició, més enllà dels dos viatges d’anada i tornada, les empreses podran presentar propostes amb més trajectes.
En els darrers mesos, des de l’executiu s’ha contactat amb múltiples aerolínies. Al final, s’ha acabat compartint el projecte de forma decidida amb cinc companyies que compleixen els requisits que es consideren necessaris, com ara tenir avions adaptats a la instal·lació aeroportuària i connectivitat amb destinacions turístiques potencials i capitals europees. Són Uep! Fly, Amelia, Chalair, Iberia-Air Nostrum i Air Corsica. El concurs, però, està obert a altres operadors sempre que compleixin els requisits.
El que es treu a concurs és l’operativa anual per a tot el 2022, tot i que amb el desig de poder iniciar-la ja a finals de desembre, per aprofitar la campanya nadalenca. El plec de bases establirà un mínim de dos viatges per setmana -amb anada i tornada-. Un, divendres; l’altre, diumenge. D’aquesta forma es vol buscar visitant tant de cap de setmana com de més dies. Un dels aspectes que es valorarà serà que “l’operador no es limiti a fer vols a Madrid sinó que permeti connectar la infraestructura amb el màxim de ciutats per tot el món”.
Gallardo admet que de les cinc empreses prioritàries, algunes sí que han expressat un fort interès en el concurs, avançant una “proposta orientativa” i les altres, per ara, no s’han pronunciat obertament. Preguntat sobre quin podria ser el preu del bitllet, Gallardo, tot advertint que “és una xifra orientativa que dependrà de factors com ara l’ocupació dels vols i els costos”, ha apuntat a una “forquilla de 150 a 180 euros l’anada i la tornada”.
La capital espanyola ha de ser, però, només el primer pas. El ministre ha admès que en els plans hi ha també buscar altres rutes, sempre amb una certa prudència. “Primer posarem en marxa Madrid; si funciona, facilitarà, i molt, que puguem atacar altres destinacions”, ha comentat. Entre aquestes, Lisboa i París.