L’estudi l’ha encarregat el departament de Territori, via Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). En aquest cas, el cost estimat és de 171.000 euros. De fet, aquesta és una de les quatre línies que vol avaluar l’executiu encapçalat per Pere Aragonés, ja que també s’han llançat concursos similars per trams a la Costa Brava, el Bages o la Costa Brava.
Així, aquests informes “determinaran les potencialitats de les diverses xarxes tramviàries per tal d’incloure-les, si s’escau, en els diferents planejaments territorials”. Hi ha, asseguren, “la voluntat de configurar la mobilitat futura del país tenint en compte nous centres d’activitat que necessitaran de la configuració de transports amb una visió diferent de la tradicional que considera, principalment, la radialitat vers la gran regió metropolitana”. En tots els casos s’encarregarà una estimació del cost d’execució del projecte, la proposta d’explotació del servei i una anàlisi de la demanada potencial d’usuaris”.
I una d’aquestes línies és la que s’ha anomenat ‘Ferrocarril del Pirineu’. Tindria una longitud aproximada de 57 quilòmetres amb una connexió transpirinenca entre Andorra i la Seu d’Urgell i també cap a la població d’Alp, a la Cerdanya. Això també permetria establir un nou servei ferroviari entre Barcelona, la capital alturgellenca i el Principat.
El tram català, s’ha explicat des del departament de Territori, aniria des d’Andorra a la Seu i, després, per la vall del Segre, fins a Alp. Permetria connectar amb la línia ja existent i, per tant, enllaçar amb Ripoll, Vic i la ciutat comtal. Això sí, s’adverteix que aquest projecte requeriria que es garantís el desdoblament de la línia R3 de rodalies entre Montcada i la capital de l’Osona així com renovar el tram entre el Ripollès i la Cerdanya amb nous punts de creuament.
En aquest darrer cas, el cost estimat de l’estudi ascendeix a 171.000 euros. Un cop es conegui a qui s’encarrega, es dona un termini de nou mesos per enllestir-lo. Per tant, no seria fins a l’any vinent quan es tindrien els resultats.