Actualment, ja existeix un pont amb un vial que permet accedir a la Borda Sabaté. La documentació ja deixa clar que “el nou enllaç haurà de situar-se a una cota més elevada que el pont existent perquè disposi de capacitat per l’avinguda centenària”. I què vol dir això? Doncs que els estudis hidràulics realitzats alerten que cal tenir en compte la possibilitat d’episodis de pluja extrema que puguin incrementar el cabal del riu i, per tant, l’alçada a la qual arriba l’aigua.
En aquest cas, es remet al treball ‘Estudi del Risc d’Inundació del Principat d’Andorra’, redactat pel Grup FLUMEN de la Universitat Politècnica de Catalunya. I aquest indica que en un període de retorn de 10 anys, es poden produir vingudes de 204,91 metres cúbics per segon: en un de 50, de 415,87. I cada segle, almenys una que arribi als 487,10. I per aquesta darrera és per a la qual caldria que la rotonda estigués preparada.
Per tant, l’empresa que es faci càrrec dels treballs haurà de tenir en compte aquesta situació, ja indicada també al projecte. De fet, justament, la rotonda servirà per solucionar la manca de preparació de l’actual viaducte d’accés a la Borda Sabaté, que té una capacitat de desguàs “clarament insuficient per als períodes de retorn de 25 anys i superiors”. Les obres també hauran d’incloure, rotonda a banda, refer aquest pont i rectificar a l’alça la rasant de la general 1.
El concurs es va obrir fa setmanes i, si no hi ha cap imprevist, les empreses interessades a tirar endavant els treballs disposen fins al 15 de juliol per presentar les ofertes. Un cop adjudicades, les obres haurien de durar uns quinze mesos.